KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Fjärilsbuske

KategoriTräd och Buskar
SynonymerSyrenbuddleja
Latinskt namnBuddleja davidii
VäxtfamiljFlenörtsväxter (Scrophulariaceae)
Engelskt namnSummer lilac, Butterfly-bush eller Orange eye.
UrsprungJapan och Kina.
Allmän informationFjärilsbusken är en av de allra finaste buskarna man kan ha i sin trädgård. Det finns många olika färgvarianter, men jag föredrar den mörklila. Den har en absolut oemotståndlig doft och den lockar till sig fjärilar och andra insekter.

I Uppsalatrakten lever fjärilsbusken på gränsen till vad den tål. Den fryser oftast ner på vintrarna, men det gör inte så mycket eftersom den blommar på årsskotten och den hinner ändå bli 100 - 150 cm hög. Fjärilsbusken vill ha soligt läge och väldränerad jord.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 43:1. Krukodlad fjärilsbuske. Om man har möjlighet att övervintra fjärilsbusken svalt (+5-10° C) och ev. mörkt kan man odla den i en större kruka, som tas in efter första nattfrosten och ställs ut igen när frostrisken är över. På detta sätt kan man få en tidigare blomning. Vänsta bilden visar en kålfjäril som suger nektar på den högra bilden ser man en amiral.

Bilder på sticklingarSticklingar
Förökning med sticklingarFig. 43:2. Fjärilsbusken förökas bäst med sticklingar, men det är inte alltid så lätt att få dem att rota sig. Det bästa är att ta vedartade sticklingar, som man behåller några blad på och sätta dem på försommaren i sandblandad jord. Under vintern kan man sedan förvara krukorna vid ca. +7° C och ljust. Några av sticklingarna brukar kunna rota sig på det sättet. Om man har flera sticklingar i samma kruka, kan det vara klokt att sänka ner hela krukan under vatten i t.ex. en stor balja och försiktigt skaka ut jord och sand under vattnet så att rötterna inte skadas. När man sedan tar ut dem ur krukan nästa sommar kan det se ut som på bilden. Sedan kan man plantera ut sticklingarna eller plantera om dem i större krukor. Datum: 2015-06-20.
Referenser

1. Lars Forslin, 2011. Syren-buddleja - lättskött fjärilsfavorit. Natur & Trädgård, 4:47-57.
2. Lars-Åke Janzon, 2023. Syren-buddleja - lättskött fjärilsfavorit. Natur & Trädgård, 2:70-83.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.