KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Purpurvinda

KategoriEttåriga prydnadsväxter
Latinskt namnIpomoea purpurea
VäxtfamiljVindeväxter (Convolvulaceae)
Engelskt namnPurple, Tall, or Common Morning Glory.
UrsprungTropiska Amerika.
ToxicitetFröna anses innehålla hallucinogena alkaloider som kan vara giftiga.
Allmän informationPurpurvindan är en mycket vacker slingerväxt, som kan bli flera meter lång. Plantan brukar börja blomma i juni och fortsätter med det tills frosten kommer. Växten bör odlas på spalje eller trådar. Det finns flera olika färgvarianter av purpurvindan.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 65:1. Purpuvindan på bilden är djupt purpurblå med vitt svalg. Denna färgvariant brukar kallas "Star of Yelta" och är kanske den mest iögonfallande. När purpurvindan väl har börjat blomma så kommer den med nya blommor varje dag from till första frosten. Blommorna står sig bara en dag, men det gör inte så mycket eftersom purpurvindan blommar så rikligt.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 65:2. Purpurvindan förodlas inomhus i april-maj och kan planteras ut när frostrisken är över. Fröna kan ibland vara lite knepiga att få att gro, men om man lägger dom i ljummet vatten ett dygn före sådd, så brukar det gå bra. Fröna ska samlas in (i september) när kapseln är helt brun och fröna ska då vara svarta. Det är viktigt att fröna får mogna ut ordentligt innan de torkas.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.