KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Bärpeppar, namnsort Jamaican Bell

Synonymer Bishop's Crown, Christmas Bell, Orchid, mm
Latinskt namnCapsicum baccatum
VäxtfamiljPotatisväxter (Solanaceae)
Engelskt namnChili pepper, cultivar Bishop's Crown
UrsprungMellersta Sydamerika
Allmän informationBärpepparplantor blir relativt storvuxna och frukterna mognar sent. Man kan behöva ta in plantan på hösten för att få frukterna att mogna ut. Jamaican bell har en mycket karaktäristisk och dekorativ form på frukterna, som är tulpan- eller klockformade. De helt mogna frukterna är röda.

Bärpeppar odlas lämpligen i en stor kruka, som ska stå så soligt och varmt som möjligt.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 71:1. På grund av misskötsel under sommaren, så mognade inte frukterna ut, utan var fortfarande gröna i september och därför togs de in och placerades i ett soligt söderfönster. Först i orangeriet, men när temperaturen började sjunka under +10 °C, så fick de flytta in i rumstemperatur. I januari var de helt mogna och det blev i alla fall tre frukter, varav den största (ca 5 cm lång) syns på bilderna. Datum: 2015-01-18.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 71:2. Bild A visar en skål med mogna (de röda i mitten) och nästan mogna (orange) chilifrukter av Jamaican bell. Plantan, som frukterna på bilden kommer ifrån, flyttades in i orangeriet i september. Bild B visar en öppnad frukt och frön som sitter ihop på centrumdelen av frukten samt några lösa frön. Bild C visar ett förstorat frö. Längden av skalstrecken motsvarar 5 cm resp. 5 mm. Datum: 2015-11-29.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 71:3. Småplantorna på den högra bilden är färdiga att planteras om. Det är 9 dagar mellan första och andra bilden och fröna började gro efter ca 10 dagar.

Allmänna kommen­tarerAlla medlemmar av släktet Capsicum, brukar kallas chilipeppar och detta släkte omfattar ca 30 arter och mängder av kultivarer.

Referenser1. Philippe Plöninge, 2004. Chilipeppar, Natur och Kultur/Fakta etc.
2. Barbro Forsberg & Stefan Lindberg, 2012. Het chili trivs i sand. Natur & Trädgård, 4:50-59.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.