KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Akleja

KategoriHärdiga perenner
SynonymerAkvileja
Latinskt namnAquilegia vulgaris
VäxtfamiljRanunkelväxter (Ranunculaceae)
Engelskt namnEuropean columbine, common columbine, granny's nightcap or Granny's bonnet
UrsprungEuropa
ToxicitetAkleja innehåller s.k. cyanogena glykosider och vid nedbrytning av dessa bildas vätecyanid, som är giftigt. Aklejan innehåller dock endast små mängder av dessa cyanogena glykosider, så förgiftningsrisken är mycket liten.
Allmän informationAkleja blir 0,8-1,2 m hög och blommorna är ofta blå, men kan även vara vita, rosa, röda eller mörkröda på gränsen till svarta. Tvåfärgade varianter samt varianter med dubbla blommor förekommer också. Akleja är mycket lättodlad och anspråksläs. Den självsår sig gärna och den behöver inte stå i en rabatt, utan den passar bäst i den lite mer vildvuxna delen av trädgården.

LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 83:1. Bilden visar blommande aklejor. Bild A visar en blå variant med enkla blommor och bild B visar en svart (= mörkt mörkröd) variant med fyllda blommor. På denna bild kan man även se en knopp och en frökapsel. Bild C visar olika färger och former av aklejablommor. Datum: 2014-06-21, 2014-06-29 resp. 2015-05-14.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 83:2. Akleja är mycket lätt att fröföröka och när frökapslarna har börjat torka är det bara att vända på dem, så ramlar fröna ut. Detta bör alltså göras före första höststormen. Bild A visar omogna frökapslar och bild B visar torkade frökapslar och frön. Hela längden på skalstrecket motsvarar 5 mm. Datum: 2014-06-26 resp. 2014-10-16.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 83:3. Småplantor av frösådda aklejor. Bilden till vänster (A) är fotograferad 3 veckor efter sådd och bilden till höger (B) 4 veckor efter sådd. Plantorna på bild B är färdiga att skolas om i större krukor. Datum: 2016-04-26.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.