KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Klätt, purpur-

KategoriTvååriga prydnadsväxter
SynonymerSammetsnejlika
Latinskt namnLychnis coronaria
VäxtfamiljNejlikväxter (Caryophyllaceae)
Engelskt namnRose campion, Crown pink, Mullein pink or Dusty miller
UrsprungSydeuropa och Turkiet till Centralasien
Allmän informationPurpurklätt är två-årig och blommar andra året i juli-augusti. Purpurklätt har, som namnet antyder, en mycket intensivt purpurröd färg på blommorna, men det finns även vita varianter. Purpurklätt trivs bäst i soligt läge, men går hyfsat bra även i halvskugga. Växten blir 75-125 cm hög och har ett grågrönt bladverk.

LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 10:1. Pupuklättens stam och blad är täckta av korta hår, som ger det grågröna intrycket (A). Växten kan ge ett något spretigt intryck, men i rätt rabatt är den en verklig prydnad tack vare den mycket intensiva färgen (B), som kontrasterar fint till bladverket. Den undre bilden (C) vidar en kantrabatt, som ligger i halvskugga. I bakgrunden syns även knoppar av daglilja. Datum: 2014-07-19, 2013-07-01 resp. 2014-07-24.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 10:2. Bilden visar en torr frökapsel, som sitter kvar på plantan (A) och ett par torkade frökapslar där fröna har tömts ut (B). Om man vill få ut så många frön som möligt bör man klämma sönder den torra frökapseln. Purpurklätt är mycket lätt att föröka genom frösådd och den självsår sig gärna på växtplatsen. Om man vill föröka purpurklätt genom frösådd kan man samla in frön på hösten och torka dem för efterföljande säsong. Längden av hela skalstrecket motsvarar 10 mm. Datum: 2013-09-15 resp. 2016-01-20.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 10:3. Bilden visar självsådda plantor, som flyttades till ny växtplats och fotograferades året efter. Ytterligare ett år senare bildar dessa plantor rabatten, som visas i Fig. 10:1 A.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.