KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Mahonia

KategoriTräd och Buskar
Latinskt namnMahonia aquifolium
VäxtfamiljBerberisväxter (Berberidaceae)
Engelskt namnOregon grape
UrsprungVästra Nordamerika
Allmän informationMahonia är en buske, som blir 1-1,5 m hög. Den har vackert blanka och vintergröna blad. Bladen liknar järnekens blad, men är inte lika taggiga. Bären, som kommer på hösten uppskattas av våra höst- och vinterfåglar och de brukar hjälpa till att sprida busken. Det brukar också komma upp fröplantor runt en etablerad buske och dessa kan lätt grävas upp och flyttas. Om det har varit en sträng vinter och en torr vår kan en del av bladen torka in om busken står i ett alltför soligt läge. Det gör dock inte så mycket eftersom det snart kommer nya blad.
LjusbehovTrivs i skugga. Skugga
BlomningstidMaj
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 116:1. Mahoniabuske, som växer på norrsidan av vårt hus, men ändå blommar snällt varje vår (A). Närbild på de intensivt gula och mycket vackra blomställningarna (B). De blå bären pryder mahoniabusken under hösten (C) och busken sprids med hjälp av fåglar som uppskattar bären. Datum: A och B, 2015-05-10. C, 2015-08-13.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 116:2. Mahonia kan förökas från frön (kärnor). Man ska då samla in mogna bär, krossa bären utan att skada fröna, sedan tvättar man bort saft och fruktkött med ljummet vatten. Sedan kan fröna torkas och förvaras svalt tills de ska användas. Sådden bör stratifieras för att man ska få bra resultat vid odling. Bild A visar en knippa med bär, ett delat bär och några frön. Bild B visar en närbild på fröna där flera är skadade. Vi får se om något av dessa frön gror i vår. Längden på skalstrecken motsvarar 3 resp. 1 cm. Datum: 2015-11-20.

Allmänna kommentarerBären från mahonia är inte giftiga, men relativt sura och innehåller en stor kärna. De kan dock användas i gelé, marmelad, saft och sylt.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.