KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Trollhassel, kinesisk

KategoriTräd och Buskar
Latinskt namnHamamelis mollis
VäxtfamiljTrollhasselfamiljen Hamamelidaceae
Engelskt namnChinese witch hazel
UrsprungCentrala och östra Kina.
Allmän informationTrollhasseln är en långsamväxande buske, som blommar väldigt tidigt och på bar kvist. Blommorna är gula och något rufsiga, men de ger ett helt magiskt intyck i vinterlandskapet och trollhasseln bör finnas i varje entusiastisk odlares trädgård. Trollhasseln kan bli upp till 8 m hög i sitt naturliga utbredningsområde, men hos oss blir den kanske 2-3 m hög efter några år. Trollhasseln trivs inte i lera utan vill ha lucker och sandblandad jord.
LjusbehovTrivs i skugga. Skugga
Blomningstidfebruari
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 150:1. Bilden visar trollhasselblommor i februari (A) och så här såg de ut två dagar senare (B): Datum: 2014-02-18 resp. 2014-02-20.

Bilder på bladverket kommer förhoppningsvis att publiceras under sommaren 2020.

Förökning med frönHar ingen egen erfarenhet av förökning av trollhassel, men den ska gå att fröförökas eller förökas med hjälp av sticklingar. Det tar dock ett år för fröna att mogna och då kastas de ut från frökapseln, så det gäller att vara beredd.

Allmänna kommentarerTrollhasseln är inte släkt med vanlig hassel utan den tillhör en helt annan växtfamilj. Anledningen till att den kallas för hassel är att det är en buske med blad, som påminner mycket om den "riktiga" hasselns blad. Jag är inte helt säker på att den avbildade trollhasseln är den kinesiska varianten. Det skulle också kunna vara japansk trollhassel eller en hybrid av något slag.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.