KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Blomstertobak, stor

KategoriEttåriga prydnadsväxter
Latinskt namnNicotiana alata
VäxtfamiljPotatisväxter (Solanaceae)
Engelskt namn Jasmine tobacco, sweet tobacco or winged tobacco
Ursprung Argentina, Brasilien, Paraguay, och Uruguay
ToxicitetStor blomstertobak innehåller låga halter av nikotin i bladen. Nikotin är ett farligt gift, som kan tränga igenom oskadad hud.
Allmän informationStor blomstertobak är en fin trädgårdsväxt, som är lättodlad och sprider en härlig doft under ljumma sommarkvällar. Plantan kan bli ganska omfångsrik (ca 1 m hög och 1 m i omfång om den grenar sig). Blommorna är bara utslagna under en dag och man bör ta bort de vissna blommorna regelbundet för att växten inte ska se skräpig ut.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
Blomningstidjuli, augusti, september
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 157:1. Bilden (A) visar en planta av stor blomstertobak, som har grenat sig och (B) närbild på några blommor där knoppar syns överst till höger och en vissen blomma nedtill till vänster. Bild C visar en närbild på en blomma. Bilderna D och E visar en omogen resp. en mogen frökapsel. Den senare är färdig att tömmas på frön. Datum: A och B 2016-07-19; C, D och E 2016-08-20.

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 157:2. Närbild på blomstertobakens blomma, som blir 5-6 cm i diameter och ca 8 cm djup. Datum: 2016-10-31.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 157:3. Blomstertobak kan lätt fröförökas och frökapslarna samlas in när de är bruna och torra. De kan sedan tömmas på massor av frön, som är pyttesmå. Fröna förvaras svalt och torrt till nästa säsong. Bild A visar frökapslar och frön. den övre frökapseln har öppnats för hand och den nedre har öppnat sig själv. Bild B visar en närbild på de små fröna. Hela längden av skalstrecken motsvarar 2 cm resp. 2 mm. Datum: 2016-08-20.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 157:4. Blomstertobak bör förodlas inomhus för tidig blomning och därför att de nya plantorna är så små. Fröna strös på ytan av såjorden, som hålls fuktig under gladpack. Fröna brukar gro snabbt (3-4 dagar) och bilden visar en odling som är 5 dagar gammal (A) och en månad gammal (B).

Allmänna kommentarerStor blomstertobak är en kulturarvsort (Grandiflora).

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.