KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Rosenböna

KategoriEttåriga prydnadsväxter
SynonymerBlomsterböna, Prunkböna
Latinskt namnPhaseolus coccineus
VäxtfamiljÄrtväxter (Fabaceae)
Engelskt namn Runner bean, Scarlet runner bean, Dutch runner bean, Case knife bean or Seven year bean
UrsprungCentralamerika t.ex. Guatemala och Mexiko
Allmän informationRosenböna odlas hos oss som ett-årig ört, men är perenn där klimatet tillåter. Växten kan bli 4-5 m hög på en sommar och anses vara en av de mer snabbväxande växterna, som vi kan odla på våra breddgrader. I Mexiko brukar rosenbönan besökas av kollibrier, som suger nektar från blommorna.

LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 17:1. Rosenbönan behöver stöd i form av trådar, pinnar eller en spaljé (A). Blommorna blir ca 2 cm i diameter och kan vara röda, vita eller röda och vita (B). Rosenbönan odlas huvudsakligen för sina vackra blommor, men bönskidor och bönor är ätliga. För konsumtion bör de dock först ges ett kort uppkok. Bönskidorna bör skördas vid ca. 10 cm längd för konsumtion, eftersom de annars blir hårda och träiga. Om man vill samla in böner för sådd, bör man låta skidorna bli så stora som möjlict (C)

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 17:2. Fröna (bönorna) ska skördas när bönskidorna är helt torra (se bild). Bönskidorna kan bli 15-25 cm långa och får alltså inte vara gröna när de öppnas. Om bönskidorna är helt torra, tål de kyla, men om frostrisk föreligger innan de har torkat, kan skidorna skördas och eftertorkas vid rumstemperatur. Bönorna, som är 1,5-2,5 cm långa kan sås direkt på växtplatsen när temperaturen i jorden är 10-15 °C. Vita frön ger vita blommor. Frön, som är bruna och vita ger tvåfärgade blommor. Frön som är lila och svarta ger röda blommor.

Bilder på sticklingarSticklingar
Allmänna kommentarerBarn tycker det är jätteroligt att förodla rosenböner i krukor inomhus och se hur snabbt de kan växa. Även små barnhänder kan lätt hantera dessa stora frön, som också kan användas för att göra halsband av.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.