KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Fläder

KategoriTräd och Buskar
Latinskt namnSambucus nigra
VäxtfamiljDesmeknoppsväxter (Adoxaceae)
Engelskt namnElder, elderberry, black elder or European elder.
UrsprungEuropa till västra Sibirien samt nordvästra Afrika, Kaukasus och Turkiet
Allmän informationFläder är en stor buske, som kan bli upp till 8 m hög på sydligare breddgrader. Hos oss blir den kanske 3-4 m hög. Fläder växer vilt i Sverige, men har planterats in i många trägårdar tack vare sina fina egenskaper. På våren är den översållad med vita blomställningar, som doftar mycket gott. På eftersommaren får fläderbusken mörkt blåsvarta bär, som uppskattas av fåglar.
LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
Blomningstidjuni
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 171:1. Bilden visar: A. En fläderbuske, som är ca. 3 m hög och ca 15 år gammal. Busken är helt översållad med blomställningar; B. Närbild på några blommor; C. En typiskt platt blomklase. Datum: 2016-06-23 (A och C) och 2016-06-30 (B)

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 171:2. Bilden visar en bärklase (A) där man också ser hur bladen ser ut samt några frön och bär (B). Längden av skalstrecket i B motsvarar 5 mm. Datum: 2016-10-04 resp. 2016-10-05.

Bilder på skadedjurSkadedjur
Bild- kommentarerFig. 171:3. Bilden visar en blomklase vars skaft är angripen av svarta bladlöss (A). På bilden B ser man en närbild av det angripna skaftet och i C en närbild på en bladlus. Tyvärr är fläderbuskar mycket utsatta för bladlöss och det är svårt att hejda dem. Man kan spruta bort bladlössen med en vattenstråle, men är busken stor, kan man inte bli av med alla löss. Datum: 2016-06-25 (A och C), 2016-06-30 (B).

Allmänna kommentarerAv fläderblommor kan man göra fläderdricka och bären kan användas till att göra saft, gelé och vin. Fläderdricka är jättegott och kan användas i drinkar. Man får dock inte förväxla fläder med druvfläder, som är giftig. Druvfläderns blommor är gulaktiga medan fläderblommorna är mjölkvita. Formen på blomställning och bärklase är också olika. Druvklasformade hos druvflädern och platta hos den "riktiga" flädern. Bären hos druvflädern är röda medan flädern har mörkt blåsvarta bär. Den riktiga fläderbusken känns också igen på blommornas fina doft.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.