KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Magnolia, stjärn-

KategoriTräd och Buskar
Latinskt namnMagnolia stellata
VäxtfamiljMagnoliaväxter (Magnoliaceae)
Engelskt namnStar magnolia
UrsprungJapan
Allmän informationStjärnmagnolia är en långsamväxande buske eller ett litet träd, som kan bli 1,5-2,5 m hög. Växten blommar redan som ung och på bar kvist med vita eller ljusrosa blommor, som är 7-10 cm i diameter. Det finns en namnsort, som heter "Royal Star" och som har ännu större blommor. Stjärnmagnolian kan ha 10-30 tepaler, beroende på vilken namnsort det gäller. Magnolior är surjordsväxter och vår magnolia växer i pinnmo uppblandad med lite lerjord och rhododendronjord. Jorden bör vara fuktighetshållande eftersom magnolior är mycket känsliga för uttorkning. Stjärnmagnolia är fullt härdig i Uppsalatrakten, men frost när blomknopparna har börjat svälla, kan göra att tepalerna får fula bruna fläckar. Magnolior har ett känsligt rotsystem och man ska aldrig trampa på eller gräva i marken närmast magnolian. Att flytta en magnolia är kinkigt, men man kan lyckas om den inte är för stor och om man får med en tillräckligt stor jordklump.
LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
Blomningstidmaj
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 180:1. Bilden visar knoppar och halvt utslagna blommor (A och B), samt helt utslagna blommor (C och D). Alla fyra bilderna kommer från samma magnoliabuske men är tagna vid olika tillfällen. Datum: 2015-05-08 (A), 2015-05-05 (B), 2012-05-14 (C) och 2014-05-01 (D).

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 180:2. Utslagen blomma av stjärnmagnolia. Denna blomma har 17 tepaler. Datum: 2015-05-07.

Förökning med frönStjärnmagnolian lär kunna förökas med frön, sticklingar eller avläggare. Att föröka magnolior vegetativt med sticklingar lär dock vara svårt. Vi har ingen erfarenhet av förökning av magnolia.
LänkMovium Fakta (2011) 2.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.