KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Magnolia, "Wada's Memory"

KategoriTräd och Buskar
Synonymer(Pilbladsmagnolia)
Latinskt namnMagnolia kobus x salicifolia
VäxtfamiljMagnoliaväxter (Magnoliaceae)
Engelskt namnMagnolia, "Wada's Memory" or Wada's Magnolia
UrsprungJapan
Allmän informationMagnolian "Wada's Memory" har i något sammanhang blivit vald till världens vackraste magnolia tack vare mycket riklig blomning med stora vita blommor. Denna magnolia är också relatvit snabbväxande och bildar med tiden ett vackert pyramidformat träd. Wada's Memory blommar på bar kvist och blommorna, som är hängande, ger ett lite rufsigt, men mycket charmigt intryck. Alla magnolior är känsliga för uttorkning.
LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
BlomningstidApril
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 194:1. Figuren visar A, en blomknopp till höger och bladknoppar till vänster; B, en liten buske, som planterades föregående säsong och nu blommar på bar kvist med 7 stora blommor; C, närbild på bladverket, där man kan se att de nya bladen är kastanjefärgade; D, närbild på en blomma, som påminner om blomman hos stjärnmagnolia, men är betydligt större och har färre tepaler; E, samma buske som i bild B, men fotograferad ca en månad senare. Datum: 2018-05-04 (A), 2018-05-07 (B), 2018-06-21 (C och E) och 2018-05-06 (D).

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 194:2. Närbild på blomman hos magnolian "Wada's Memory". Blomman har 6 tepaler, som blir ca 10 cm långa och diametern på blomman blir alltså ca 20 cm. Datum: 2018-05-07.

Allmänna kommentarerTidigare ansåg man att Wada's Memory var en ren art och den kallades då pilbladsmagnolia på svenska, men nu anser de flesta att det är en spontan hybrid mellan japansk magnolia (M. kobus) och pilbladsmagnolia (M. salicifolia). Wada's Memory har fått sitt namn efter den kända japanska trädgårdsmästaren Koichiro Wada.
LänkMovium Fakta (2011) 2.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.