KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Silverbuske

KategoriTräd och Buskar
SynonymerBredbladig silverbuske
Latinskt namn Elaeagnus commutata
VäxtfamiljHavtornsväxter (Elaeagnaceae)
Engelskt namnSilverberry or wolf-willow
UrsprungNordamerika
Allmän informationSilverbusken är en mycket anspråkslös växt, som har har ett vackert silverglänsande bladverk. Bladens färg går åt det blågröna hållet och bären är också silverglänsande. Blommorna är små och oansenliga. Silverbusken har dock en nackdel, eftersom den sprider sig genom rotskott. Om man kan plantera den där det inte gör så mycket, så pryder den sin plats.
LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
Blomningstidmaj, juni
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 195:1. Bilden visar (A) en blommande silverbuske, som bara är ett par år gammal, och som kommer från ett flyttat rotskott. Busken står vid en mossklädd sten där det inte gör så mycket om den sprider sig. Bilden B visar stammen med några blommor och en blomknopp. Bild C visar en närbild av ett blad.

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 195:2. Bilden visar en närbild på silverbuskens blomma och en blomknopp. Färgen på blomman går i limegult och liksom alla små blommor blir den vacker när man kommer tillräckligt nära.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 195:3. Bilden (A) visar ett moget bär, som är en torr och grönmjölig skenfrukt. Bild B visar torkade bär där ett frö har tagits ut och omges av "skalhalvorna" i den nedre raden. Nästa vår (2019) ska frönas grobarhet testas.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 195:4. Silverbuske uppdragen från frö 2018. Såddes i februari 2019. Sådden förvarades vid +8 grader C och stratifierades under mars månad. Sedan förvarades den svalt tills en planta visade sig. Den plantan är nu ca 10 cm hög och ska planteras ut. Endast ett av sex frön grodde. Datum: 2019-06-10.
Förökning genom delningSilverbusken förökas lättast om man gräver upp ett rotskot och ser till att man får med en del av själva rotklumpen. Efter plantering måste man se till att plantan hålls fuktig tills den har etablerat sig på den nya växtplatsen.
Allmänna kommentarerSilverbusken är släkt med havtorn och bären är ej giftiga, men troligen oätliga.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.