KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Kaukasisk vingnöt

KategoriTräd och Buskar
Latinskt namnPterocarya stenoptera
VäxtfamiljValnötsväxter (Juglandaceae)
Engelskt namnChinese wingnut
UrsprungKina, Japan, Korea och Taiwan.
Allmän informationKaukasisk vingnöt är fullt härdig i Uppsala-trakten och trädet kan bli ca 20 m högt. Trädet har ett vacker bladverk, som liknar askens bladverk. Bladen är alltså sammansatta och parbladiga. Ett helt blad kan innehålla 10-15 bladpar och blir ganska långt. Trädet ger ett exotiskt intryck med sina limegröna "bevingade" frön.
LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 205:1. Bilden visar torkade frön (nötter) från kaukasisk vingnöt. Man kan ana att fröna har vingar, som gör att de sprids lättare med vinden. Innan man sår fröna, bör man ta bort vingarna, vilket minskar risken för mögelangrepp. Sådden måste stratifieras under ett par månade för att gro. Datum: 2019-12-10.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 205:2. Bild A visar två småplantor som bara har de två karaktäristiska fyr-flikiga hjärtbladen. Dessa två plantor dog på ett tidigt stadium. Flera småplantor har dött för mig på liknande sätt, men i år (2019) har jag lyckats bättre och bild B visar en planta från frön, som såddes 2019-07-16. På bilden kan man fortfarande se ett av de två hjärtbladen längst ner på plantan. De nya bladen som kommer är först enkla, och bladen som kommer senare blir sammansatta med fler och fler bladpar allteftersom plantan växer. Datum för bilder: 2013-06-05 (A) och 2019-12-05.

Bilder från andra platserOdling
Bild- kommentarerFig. 205:3. Bilden till vänster visar en kaukasisk vingnöt, som står vid Enköpingsån i närheten av Drömparken. Bilden till höger visar ett hänge med omogna frön från samma träd. Enköping, 2020-07-01.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.