KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Röd jättekvanne

KategoriTvååriga prydnadsväxter
SynonymerPurpurkvanne, rödkvanne
Latinskt namnAngelica gigas
VäxtfamiljFlockblommiga växter (Apiaceae kallades tidigare Umbelliferae)
Engelskt namnKorean angelica, Purple angelica
UrsprungJapan, Kina och Korea
Allmän informationRöd jättekvanne är en pampig växt och blir 100-150 cm hög. Blommorna drar till sig många olika insekter, t.ex: flugor, getingar, bin och humlor.

LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
Blomningstidaugusti, september
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 25:1. Röd jättekvanne har purpurfärgade stammar, ett flikigt bladverk och purpurröda blomställningar, som har en diameter på ca. 10 cm. Röd jättekvanne trivs i sol till halskugga och vill ha fuktig jord. Fröställningarna är också dekorativa (se högra delen av bilden).

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 25:2. Närbild på några blommor i en blomställning av röd jättekvanne. De små ensilda blommorna ser inte mycket ut för världen, men tillsammans i en blomställning blir det en mycket häftig växt, som blommar under sensammaren. Västeråker, 2020-09-07.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 25:3. Fröna samlas in när fröställningarna börjar torka. De bör sedan torka ytterligare ett par veckor i rumstemperatur. Fröna kan sås på hösten eller på våren, men då måste sådden stratifieras.

Bilder på skadedjurSkadedjur
Bild- kommentarerFig. 25:4. Trädgårdssnäckor kan ställa till med stor skada under regniga somrar och här har de kalasat på bladen av en röd jättekvanne. Bilden visar tre olika färgvarianter av trädgårdssnäcka. Datum: 2015-06-20.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.