KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Gurkört

KategoriEttåriga prydnadsväxter
Latinskt namnBorago officinalis
VäxtfamiljSträvbladiga växter (Boraginaceae)
Engelskt namnBorage or starflower
UrsprungMedelhavsområdet
ToxicitetBladen innehåller små mängder av levertoxiska pyrrolizidin alkaloider (lycopsamin och amabilin).
Allmän informationGurkörten blir 50-75 cm hög och har blommor i klasar med mycket vackert blåfärgade kronblad. Bladen och stammen är håriga och kan upplevas som stickiga. Växten självsår sig lätt och har man haft den i trädgården en gång, så brukar den sedan återkomma från år till år. Gurkört blir aldrig ett besvärligt ogräs eftersom den är ettårig och plantan är lätt att ta upp med roten.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 73:1. Gurkörten brukar trivas bra i potatis- och gurklanden, där den återkommer år från år.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 73:2. Gurkörten kan lätt fröförökas, men det kan vara lite stickigt att ta reda på fröna eftersom den torra fröställningen är ganska hård. Fröna ska vara grön-svarta till svarta när de skördas. Längden av hela skalstrecket motsvarar 5 mm.

Ett annat sätt att föröka gurkörten är att på våren leta efter småplantor där växten har stått tidigar. Plantorna kan flyttas, men om de är för stora, skadas roten lätt.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 73:3. Bilden visar hur hjärtbladen ser ut på gurkört. Plantan är självsådd och det kommer nya plantor varje år i de land där vi tidigare har haft gurkört. Datum: 2014-06-02.

Allmänna kommentarerBlommorna är ätliga och kan användas som dekoration i sallader, på tårtor och i drinkar. Blommorna innehåller den icke-toxiska pyrrolizidin alkaloiden thesinin, som har en söt honungsliknande smak och är en av de få blåfärgade substanser, som inte är giftig.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.