KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Kaplobelia

KategoriEttåriga prydnadsväxter
SynonymerLobelia, kantlobelia, hänglobelia
Latinskt namnLobelia erinus
VäxtfamiljKlockväxter (Campanulaceae)
Engelskt namnEdging Lobelia, Garden Lobelia or Trailing Lobelia
UrsprungSödra Afrika (från Malawi och Namibia till Sydafrika)
Allmän informationKaplobelia är en mycket lättodlad och vacker växt för rabatter och krukor utomhus. Den får bara inte torka ut helt. När den kommer igång med blomningen, så är den fullkomligt översållad med intensivt blåa blommor. Det finns olika varianter för rabatter (kantlobelia) och amplar eller krukor (hänglobelia). Det finns även olika färgvarianter (lila, vita, röda samt blå och vita).

LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 74:1. Bilden visar en hänglobelia, som har planterats i en väggkruka (A), som måste vattnas varje dag under soliga dagar. I B visas en närbild på blommorna.

Förökning med frönDet är mycket lätt att fröföröka kaplobelia. I augusti-september kan man skaka av växter över ett papper, så har man massor av väldigt små frön. Torka och spar fröna tills nästa växtsäsong. De kan sås inomhus i april och gror efter ca en vecka. Ett tips är att blanda fröna med fin och torr sand för att lättare kunna fördela dem vid sådden. Fröna är ljusgroende och man ska därför bara trycka till sådden försiktig och sedan hålla den fuktig.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 74:2. Småplantorna på bilden (A) växer väldigt tätt och måste snart skolas om. Med en liten sked kan man försöka ta upp en klick jord med 10-25 plantor och sätta över i en större kruka (B). Man bör ha en grupp på ca 20 plantor tillsammans i varje kruka eller planteringsgrop. På bilden A ser man även en del frön som inte har grott och en del fröskal. Plantorna får inte sättas ut förrän de är avhärdade och frostrisken är över.

Bilder från andra platserOdling
Bild- kommentarerFig. 74:3. Vild kaplobelia, som har fotograferats vid Victoriafallen i Zimbabwe. A. Victoriafallen i bakgrunden; B. Närbild på blommor. Datum: 2014-09-11.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.