KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Ramslök

KategoriKryddväxter
SekundärkategoriGrönsaker m.m.
SynonymerSkogsvitlök
Latinskt namnAllium ursinum
VäxtfamiljLökväxter (Amaryllidaceae)
Engelskt namnBear leek, bear's garlic, broad-leaved garlic, buckrams, ramsons, wild garlic or wood garlic.
UrsprungAsien och Europa.
Allmän informationRamslök är alla moderna kockars favoritkrydda, men den pryder också sin plats i trädgården. Jag vet inte riktigt hur lätt den är att odla i Uppsala-trakten, men plantan har i alla fall överlevt första vintern, blommat och nu är det frökapslar på gång.

Ramslöksplantan blir 20-40 cm hög och den har breda blad, som liknar liljekonvaljens. Blommorna är vita och stjärnlika. De sitter i flocklika blomställningar, som liknar blomställningarna hos kinesisk gräslök.

Ramslöken är en skuggväxt, men tycks också trivas i halvskugga. Den vill ha fuktig jord och verkar trivas i lerjord uppblandad med lite kompostjord.

LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 79:1. Bilderna visar de första skotten av ramslök, som sticker upp i slutet av mars (A), en blomknopp, som visar sig i slutet av april (C) och en blommande planta (B) i slutet av maj samt en närbild på blomställningen (D).

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 79:2. Bilden visar en omogen fröställning (A), en torkad fröställning (B) och infälld i bilden, ett uppförstorat frö (C). Längden på skalstrecken motsvarar 5 och 3 mm i B resp. C.

Det ska gå att odla upp ramslök från frön, som dock måste stratifieras. Jag har hittills inte lyckats med kommersiella frön, trots att jag har stratifierat sådden enligt alla konstens regler för just ramslök.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 79:3. Nu har jag äntligen lyckats med frösådd av ramslök genom att så frön på friland under hösten. De mogna fröna fick bara torka under ett par veckor före sådden och nu i maj har fröplantorna kommit upp. Datum: 2018-05-07.

LökLök
Förökning med lökarFig. 79:4. Det enklaste och mest effektiva sättet att föröka ramslök är att på hösten gräva upp löksamlingarna, som har bildats under varje planta efter att de har vuxit på samma ställe under några år. Sedan plockar man isär löksamlingen och planterar lökarna enskilt eller kanske parvis på ny plats. På bilden syns en löksamling och två enskilda lökar. Datum: 2021-08-30.
Förökning genom delningDet går utmärkt att föröka ramslök genom delning av plantan.

Bilder från andra platserOdling
Bild­kom­men­tarerFig. 79:5. Bilden visar en fantastisk äng av ramslök på Bornholm och där doftar ljuvligt under maj månad.

Allmänna kommen­tarerRamslök är lokalt fridlyst i Blekinge, men anses inte vara hotad. Ramslök är dock relativt sällsynt i Sverige, men den förekommer sparsamt i kusttrakter upp till Upplandskusten.
Referenser1. Peter Jägerbro, 2019. Ge plats för vild lök i trädgården. Natur & Trädgård, 1:58-67.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.