KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Indiankrasse

KategoriEttåriga prydnadsväxter
SynonymerKrasse
Latinskt namnTropaeolum majus
VäxtfamiljKrasseväxter (Tropaeolaceae)
Engelskt namnGarden nasturtium, indian cress or monks cress
UrsprungNorra Bolivia till Colombia
Allmän informationBeroende på växtsättet indelas indiankrasse vanligen i två undergrupper, buskkrasse och slingerkrasse. Det finns varianter av båda grupperna som har olika färg och form på blommorna.

Indiankrasse är en mycket lättodlad och den trivs bäst i full sol, men blommar även i halskugga, inte så rikligt dock. Växten trivs på de flesta jordar, men man får inte gödsla för mycket, då växer den mest på bladen. Indiankrasse är mycket uppskattad av nektarsugande insekter.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 90:1. Bild A visar en samplantering av gul och mörkröd indiankrasse. Bild B visar en närbild på den gula blomman och en blomknopp t.v. Bild C visar en kantrabatt med mörkröd indiankrasse och bild D visar en närbild på en röd-orange blomma.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 90:2. Indiankrasse är mycket lätt att fröföröka, men fröna måste samlas in före första frosten. Dessa frön tål inte frost, förrän de har skrumpnat ihop och är helt torra. Bilden i A visar en mogen fröställning, som vanligtvis innehåller tre frön. Fröna ska skifta i färg till mörkrött (som på bilden) innan de kan skördas. B visar mogna frön, som har skördats för torkning. C visar torkade frön, som är färdiga att sparas till nästa säsong. Hela längden av skalstrecken motsvarar 15 mm. Datum: 2014-08-02, 2015-08-16 resp. 2015-11-09.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 90:3. Småplantorna på bilden har redan den typiska krasseformen och även på den minsta plantan kan man lätt se att det är en krasseväxt. De två största plantorna är färdiga att skola ut, vilket dock inte kan göras innan frostrisken är över. Indiankrasse tål absolut inte frost.

Bilder på skadedjurSkadedjur
Bild- kommentarerFig. 90:4. Bilden visar hur rapsbaggar (Meligethes aeneus) kan förstöra inte bara kålplantor utan även krasse och de äter av både blommor (A) och blad (B). Rapsbaggen är en liten (2-3 mm) svartglänsande skalbagge, som kan orsaka stora skador.

Allmänna kommentarerHela växten är ätlig och ger en pepprig smak till sallader. Blomman passar att dekorera sallader med och fröna kan användas i dressing eller läggas in som kapris.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.