KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Svartöga

KategoriEttåriga prydnadsväxter
Latinskt namnThunbergia alata
VäxtfamiljAkantusväxter (Acanthaceae)
Engelskt namnBlack-eyed Susan vine
UrsprungTropiska Afrika
Allmän informationSvartöga är en klätterväxt som i Sverige odlas som ettårig, men den är perenn i sitt naturliga utbredningsområde. I tropiska områden kan svartöga bli ca 2 m lång, men om den odlas som ettårig blir den ce 1 m lång. Svartöga får mycket vackra gul-orange blommor med svart svalg. Det finns även andra färgvarianter av svartöga.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
Blomningstidjuni, juli
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 96:1. Bilden visar A, svartöga, som klättrar i en spalje och B, blommor av svartöga med den läckra färgkombinationen svart och orange. I bild C ser men två frökapslar, som ännu inte är mogna. De måste vara nästan helt torra när de ska skördas, men väntar man för länge, så kan fröna redan ha kastats ut. Datum: 2015-08-13, 2014-06-29 resp. 2015-08-13.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 96:2. Svartöga är lätt att fröföröka, men den bör sås tidigt (helst redan i mars) för att hinna ge riklig blommning. A, bild på oöppnade fröhöljen kommer så småningom. B, ett öppnat fröhölje och en öppnad frökapsel innehållande två svarta frön. Fröna är ca. 4 mm i diameter och ser ut som små bildäck. Datum: 2015-11-04.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 96:3. Bilden visar småplantor av svartöga, som är ett par veckor gamla. Man ser den karaktäristiskt runda formen av hjärtbladen som också har taggad kant. Datum: 2015-04-17.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.