KNS-logotyp Kaggens Insektssida

Kaggens mobilsida

Insektssida på Kaggens Natursida

Fjärilsommaren 2019 med bl.a. massor av tistelfjärilar inspirerade mig till att fotografera fjärilar och en del andra insekter. Resultat kan ses på Kaggens Insektssida (klicka på länken ovan) och jag hoppas att år 2020 kommer att bli ett bra insektsår med många tillfällen att fotografera nya fjärilar och andra insekter.

Datum: 2020-01-01


Pärlemorfjäril, silverstreckad

Ordningsnamn:Fjärilar
Vetenskapligt ordningsnamn:Lepidoptera
Vetenskapligt namn:Argynnis paphia
Engelskt namn:Silver-washed Fritillary
Utbredningsområde:Silverstreckad pärlemorfjäril är vanlig i Götaland och Svealand samt en bit upp efter Norrlandskusten.
Storlek:Vingspann: ca 65 mm.
Fältkännetecken:I Sverige finns det ca. 20 arter av pärlemorfjäril och den största av dem är silverstreckad pärlemorfjäril. Hanen är gulbron med mörkbruna fläckar och ränder på ovansidan. Honan är ljusare och kropp samt bakvingar shiftar i gröna nyanser. Bakvingarna undersidor har silveraktiga ränder, som är karaktäristiska för arten.
Larv:Larven är mörkbrun och har långa ljusbruna ryggtornar.Larven har också ljus längsgående linjer. Olika violarter utgör värdväxter för larverna.
Övrigt:

Foto: Karl-Erik Johansson. Silverstreckad pärlemorfjäril.
Fig.10:1. Bilden visar en hona av silverstreckad pärlemorfjäril på röd rudbeckia. Västeråkers - Högby, 2019-08-01.


Foto: Karl-Erik Johansson. Silverstreckad pärlemorfjäril.
Fig.10:2. Bilden visar undersidan på vingen av en silverstreckad pärlemorfjäril (hona), som suger nektar från röd rudbeckia. Silverstrecken syns bara på vingarnas undersida. Västeråkers - Högby, 2019-08-01.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.