KNS-logotyp Kaggens Insektssida

Kaggens mobilsida

Insektssida på Kaggens Natursida

Fjärilsommaren 2019 med bl.a. massor av tistelfjärilar inspirerade mig till att fotografera fjärilar och en del andra insekter. Resultat kan ses på Kaggens Insektssida (klicka på länken ovan) och jag hoppas att år 2020 kommer att bli ett bra insektsår med många tillfällen att fotografera nya fjärilar och andra insekter.

Datum: 2020-01-01


Blåvinge, klöver-

Ordningsnamn:Fjärilar
Vetenskapligt ordningsnamn:Lepidoptera
Vetenskapligt namn:Glaucopsyche alexis
Engelskt namn:Green-underside Blue
Utbredningsområde:Östra Götaland och Svealand.
Storlek:Vingspann (imago): ca 30 mm. Längd (larv): ca 15 mm.
Fältkännetecken:Hanen av klöverblåvinge har blå ovansida samt grå och ljusblå undersida med svarta och vita ögonfläckar. Ovansidan på honans vingar är mörkbruna, men kan skifta i blått.
Larv:Larven är gulvit till gulgrön och har snedställda gröna streck på ryggen samt gula sidolinjer. Käringtand är en av larvens värdväxter.
Övrigt:

Foto: Kaggen. Klöverblåvinge.
Fig. 23:1. Bilden visar två klöverblåvingar, som verkar vara intresserade av varandra. Den högra är en hane och den vänstara skulle kunna vara en hona. Västeråkers - Högby, 2019-06-22.


Foto: Kaggen. Klöverblåvinge.
Fig. 23:2. Bilden visar en klöverblåvinge, som suger nektar från kantnepeta. Notera de vackert randade antennerna och den av avlånga diskfläcken på framvingen. Västeråkers - Högby, 2019-06-22.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.