KNS-logotyp Kaggens Insektssida

Kaggens mobilsida

Insektssida på Kaggens Natursida

Fjärilsommaren 2019 med bl.a. massor av tistelfjärilar inspirerade mig till att fotografera fjärilar och en del andra insekter. Resultat kan ses på Kaggens Insektssida (klicka på länken ovan) och jag hoppas att år 2020 kommer att bli ett bra insektsår med många tillfällen att fotografera nya fjärilar och andra insekter.

Datum: 2020-01-01


Strimlus

Ordningsnamn:Halvvingar
Vetenskapligt ordningsnamn:Hemiptera
Vetenskapligt namn:Graphosoma lineatum
Engelskt namn:Striped shield beetle
Utbredningsområde:Strimlusen är värmekrävande och påträffasi södra och sydöstra Sverige.
Storlek:Längd: ca 10 mm.
Fältkännetecken:Strimlusen är omisskännlig med sitt röd- och svartrandiga skal, eller snarare skinn eftersom det är en skinnbagge och alltså släkt med bärfisar, men inte alls med löss. Både den fullt utbildade insekten och s.k. nymfer lever av korgblommiga växter och på försommaren ser man ofta massor av strimöss på hundkäx där de suger näring från blad, blommor och frön.
Larv:Hos skinnbaggar, som saknar puppstadium, talar man inte om larver utan om nymfer, som alltså är förstadier till den färdigutvecklade insekten. Redan de små nymferna likar den färdiga insekten till formen och efter flera skinnbyten antar de så småningom den färdiga insektens färg.
Övrigt:Strimlusen är Södermanlands landskapsinsekt.


Foto: Kaggen. Strimlus.
Bild 12:1. Ovansidan av den vackert tecknade strimlusen på stjälken av hundkäx. Västeråkers - Högby, 2017-06-09.


Foto: Kaggen. Strimlus.
Bild 12:2. Undersidan av den vackert tecknade strimlusen på stjälken av hundkäx. Notera att strimlusen är randig på ovansidan och prickig på undersidan. Västeråkers - Högby, 2017-06-09.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.