KNS-logotyp Kaggens Insektssida

Kaggens mobilsida

Insektssida på Kaggens Natursida

Fjärilsommaren 2019 med bl.a. massor av tistelfjärilar inspirerade mig till att fotografera fjärilar och en del andra insekter. Resultat kan ses på Kaggens Insektssida (klicka på länken ovan) och jag hoppas att år 2020 kommer att bli ett bra insektsår med många tillfällen att fotografera nya fjärilar och andra insekter.

Datum: 2020-01-01


Guldbagge, olivgrön

Ordningsnamn:Skalbaggar
Vetenskapligt ordningsnamn:Coleoptera
Vetenskapligt namn:Protaetia metallica
Engelskt namn:"Protaetia metallica "
Utbredningsområde:Olivgrön guldbagge förekommer i jordbrukslandskap i hela Sverige, men är något mindre allmän i Norrland.
Storlek:Längd: ca 20 mm.
Fältkännetecken:I Sverige finns det två arter av guldbaggar, som är mycket lika varandra, men har olika färgnyanser. Den ena heter gräsgrön guldbagge, och den andra, som är avbildad nedan heter olivgrön guldbagge. Guldbaggar lever av frömjöl, ståndare och delvis av kronblad från vissa blommor och i vår trädgård tycks de ha förkärlek till vita luktpioner. Guldbaggar kan också suga i sig sav från lövträd.
Larv:Larvarna är stora och tjocka samt vita till färgen. Huvudet har ett brunt kitinlager som skydd. Man kan hitta dessa larver i förmultnat trä och myrstacksmaterial samt i komposter, där de hjälper till med nedbrytning av organiskt material.
Övrigt:Guldbaggar kan flyga utan att fälla ut täckvingarna. En av världens största skalbaggar, goliatbaggen, är en guldbagge.


Foto: Kaggen. Olivgrön guldbagge
Fig. 12:1. Olivgrön guldbagge, som kalasar på pollen från en luktpion ("Prairie Moon"). Västeråkers - Högby, 2019-06-14.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.