KNS-logotyp Kaggens Insektssida

Kaggens mobilsida

Insektssida på Kaggens Natursida

Fjärilsommaren 2019 med bl.a. massor av tistelfjärilar inspirerade mig till att fotografera fjärilar och en del andra insekter. Resultat kan ses på Kaggens Insektssida (klicka på länken ovan) och jag hoppas att år 2020 kommer att bli ett bra insektsår med många tillfällen att fotografera nya fjärilar och andra insekter.

Datum: 2020-01-01


Pärlemorfjäril, storfläckig

Ordningsnamn:Fjärilar
Vetenskapligt ordningsnamn:Lepidoptera
Vetenskapligt namn:Issoria lathonia
Engelskt namn:Queen of Spain Fritillary
Utbredningsområde:Förekommer framför allt i kustlandskapen och runt de stora sjöarna i Götaland, Svealand och södra Norrland
Storlek:Vingspann (imago): ca 45 mm. Längd (larv): ca 35 mm.
Fältkännetecken:Ovansidan av vingarna är orange-brun med bruna fläckar och vinkanter. Honorna har något mer grönaktiga nyanser på vingarnas ovansida närmast kroppen. På undersidan den storfläckiga pärlemorfjärilen, som namnet antyder, stora silverfärgade fläckar på bakvingaren.
Larv:Larven är svart eller mörkbrun med ljusa taggar och en ljus rygglinje. Larven lever av styvmorsviol, ängsviol eller åkerviol.
Övrigt:

Foto: Kaggen. Storfläckig pärlemorfjäril.
Fig.15:1. Storfläckig pärlemorfjäril, som suger nektar från en prästkrage. Västeråkers - Högby, 2019-06-22.


Foto: Kaggen. Storfläckig pärlemorfjäril.
Fig.15:2. Storfläckig pärlemorfjäril med hopslagna vingar, som suger nektar från en prästkrage. Med hjälp av de stora silverfärgade fläckarna kan denna art lätt identifieras. Västeråkers - Högby, 2019-06-22.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.