KNS-logotyp Kaggens Insektssida

Kaggens mobilsida

Insektssida på Kaggens Natursida

Fjärilsommaren 2019 med bl.a. massor av tistelfjärilar inspirerade mig till att fotografera fjärilar och en del andra insekter. Resultat kan ses på Kaggens Insektssida (klicka på länken ovan) och jag hoppas att år 2020 kommer att bli ett bra insektsår med många tillfällen att fotografera nya fjärilar och andra insekter.

Datum: 2020-01-01


Dagsvärmare

Ordningsnamn:Fjärilar
Vetenskapligt ordningsnamn:Lepidoptera
Vetenskapligt namn:Hemaris sp. (tityus eller fuciformis)
Engelskt namn:Bee Hawk-moth, Narrow-bordered or Broad-bordered
Utbredningsområde:Båda arterna förekommer i Götaland, Svealand och en bit upp efter Norrlandskusten.
Storlek:Vingspann (imago): ca 40 mm. Längd (larv): ca 45 mm.
Fältkännetecken:Bilden visar antingen en humledagsvärmare eller en svävflugedagsvärmare, som är mycket lika varandra. Båda arterna har delvis helt genomskinliga vingar och kan vid en hastig blick lätt förväxlas med en humla. De skiljs säkrast åt genom att humledagsvärmaren har en vingribba genom framvingens diskfält. Humledagsvärmaren har ett något bredare band på vingernas bakkanter än vad svävflugedagsvärmaren har. Båda dessa svärmare är dagaktiva trots att de tillhör familjen svärmare. När dessa svärmare suger nektar, så ryttlar de framför blomman som en liten kolibri.
Larv:Larverna från båda arterna av dessa två dagsvärmare är mycket lika varandra med grön grundfärg och mörkbruna fläckar.
Övrigt:

Foto: Kaggen. Humledagsvärmare
Fig. 16:1. Humle- eller svävflugedagsvärmare, som suger nektar från kantnepeta genom att ryttla framför blomman som en kolibri. Västeråkers - Högby, 2019-06-22.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.