KNS-logotyp Kaggens Insektssida

Kaggens mobilsida

Insektssida på Kaggens Natursida

Fjärilsommaren 2019 med bl.a. massor av tistelfjärilar inspirerade mig till att fotografera fjärilar och en del andra insekter. Resultat kan ses på Kaggens Insektssida (klicka på länken ovan) och jag hoppas att år 2020 kommer att bli ett bra insektsår med många tillfällen att fotografera nya fjärilar och andra insekter.

Datum: 2020-01-01


Nässelfjäril

Ordningsnamn:Fjärilar
Vetenskapligt ordningsnamn:Lepidoptera
Vetenskapligt namn:Aglais urticae
Engelskt namn:Small Tortoiseshell
Utbredningsområde:Nässelfjärilen förekommer i hela Europa och i norra Asien.
Storlek:Vingspann (imago): ca 45 mm. Längd (larv): ca 30 mm.
Fältkännetecken:Nässelfjärilen har gula, orange-bruna, mörkbruna och blå nyanser på ovansidan av vingarna. Undersidan är mörkbrun och ljusbeige. Nässelfjäril och citronfjäril brukar vara de första fjärilarna man ser på våren.
Larv:Nässelfjärilens larver är svart med gula ränder och de har korta hår. Nässelfjärilen lägger sina gröna ägg i grupper om upp till 300 st på späda nässelblad och man brukar kunna se stora grupper av nässelfjärilslarver i toppen av större nässlor när äggen har kläckts.
Övrigt:

Foto: Kaggen. Nässelfjäril
Fig. 17:1. Nässelfjäril, som suger nektar från citrontimjan, vilket är en växt, som drar till sig mängder av olika fjärilar. Västeråkers - Högby, 2019-06-20.


Foto: Kaggen. Nässelfjäril.
Fig. 17:2. Nässelfjäril med ihopslagna vingar på citrontimjan. Västeråkers - Högby, 2019-06-20.


Foto: Kaggen. Nässelfjäril, larv
Fig. 17:3. Larv av nässelfjäril, som kalasar på sin värdväxt, nämligen brännässla. Man bör alltid ha ett ostädat hörn i trädgården med brännässlor, som är värdväxt för flera olika dagfjärilsarter. Västeråkers - Högby, 2019-07-23.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.