KNS-logotyp Kaggens Insektssida

Kaggens mobilsida

Insektssida på Kaggens Natursida

Fjärilsommaren 2019 med bl.a. massor av tistelfjärilar inspirerade mig till att fotografera fjärilar och en del andra insekter. Resultat kan ses på Kaggens Insektssida (klicka på länken ovan) och jag hoppas att år 2020 kommer att bli ett bra insektsår med många tillfällen att fotografera nya fjärilar och andra insekter.

Datum: 2020-01-01


Träfjäril, större

Ordningsnamn:Fjärilar
Vetenskapligt ordningsnamn:Lepidoptera
Vetenskapligt namn:Cossus cossus
Engelskt namn:Goat Moth
Utbredningsområde:Fjärilen kan påträffas i Europa, norra Afrika och i de tempererade delarna av Asien.
Storlek:Vingspann (imago): ca 75 mm. Längd (larv): 90 mm.
Fältkännetecken:Större träfjäril kallas även trädödare (träd-ödare) eller vanlig träfjäril. Det är en stor nattflygande fjäril i olika gråa nyanser. Under sitt liv, som fjäril, äter inte träfjärilen.
Larv:Larven av större träfjäril är omisskännlig med sin köttröda ovansida och orangegula undersida samt storleken. Larven livnär sig på färskt trä från framför allt arter av släkt vide men kan även hittas på asp, björk och olika fruktträd, där den kan leva i upp till fyra år. Om angreppet blir alltför svårt kan trädet dö. Man hittar oftast larven på sensommaren när den har krupit ut ur trädet och letar efter en plats att förpuppa sig på.
Övrigt:Larven kan nypas och avge en vätska med säregen lukt om den känner sig hotad.


Foto: Karl-Erik Johansson. Större träfjäril, larv.
Fig. 2:1. Larv av större träfjäril, som hittades på björkved. På larvens hitre sida kan man se andningshålen utom på de främsta segmenten. Västeråkers - Högby, 2019-08-16.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.