KNS-logotyp Kaggens Insektssida

Kaggens mobilsida

Insektssida på Kaggens Natursida

Fjärilsommaren 2019 med bl.a. massor av tistelfjärilar inspirerade mig till att fotografera fjärilar och en del andra insekter. Resultat kan ses på Kaggens Insektssida (klicka på länken ovan) och jag hoppas att år 2020 kommer att bli ett bra insektsår med många tillfällen att fotografera nya fjärilar och andra insekter.

Datum: 2020-01-01


Gräsfjäril, pärl-

Ordningsnamn:Fjärilar
Vetenskapligt ordningsnamn:Lepidoptera
Vetenskapligt namn:Coenonympha arcania
Engelskt namn:Pearly Heath
Utbredningsområde:Pärlgräsfjärilen finns i östra Götaland, östra Svealand och i Bohuslän.
Storlek:Vingspann (imago): ca 30 mm. Längd (larv): ca ? mm.
Fältkännetecken:Framvingarna är orange med en brun bred kant. Ytterst på fram och bakvingar finns också en ljus kant. Bakvingarna är för övrigt bruna. Könen är lika varandra. Ovansidorna har inga ögonfläckar, men undersidan av framvingen har vanligen en ögonfläck och bakvingen har 4-5 ögonfläckar.
Larv:Larven är ljusgrön med sido- och rygglinjer i olika nyanser av grönt. Larven lever av olika gräsarter
Övrigt:

Foto: Kaggen. Pärlgräsfjäril.
Fig. 21:1. Pärlgräsfjäril, som är på väg till citrontimjan för att suga nektar. Svårt att få en bra bild eftersom fjärilen slår ihop vingarna så fort den sätter sig. Förhoppningsvis kan man ändå få en föreställning om hur ovansidan av vingarna ser ut. Västeråkers - Högby, 2019-06-22.


Foto: Kaggen. Pärlgräsfjäril.
Fig. 21:2. Pärlgräsfjäril, som vilar med hopslagna vingar på ett blad av blå bolltistel. Undersidan av vingarna har ett karaktäristiskt mönster av ögonfläckar. Västeråkers - Högby, 2019-06-22.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.