KNS-logotyp Kaggens Insektssida

Kaggens mobilsida

Insektssida på Kaggens Natursida

Fjärilsommaren 2019 med bl.a. massor av tistelfjärilar inspirerade mig till att fotografera fjärilar och en del andra insekter. Resultat kan ses på Kaggens Insektssida (klicka på länken ovan) och jag hoppas att år 2020 kommer att bli ett bra insektsår med många tillfällen att fotografera nya fjärilar och andra insekter.

Datum: 2020-01-01


Guldvinge, vitfläckig

Ordningsnamn:Fjärilar
Vetenskapligt ordningsnamn:Lepidoptera
Vetenskapligt namn:Lycaena virgaureae
Engelskt namn:Scarce Copper
Utbredningsområde:Vitfläckig guldvinge är vanlig i Götaland, Svealand och östra Norrland.
Storlek:Vingspann (imago): ca 30 mm. Längd (larv): ca 20 mm.
Fältkännetecken:Ovansidan på hanens vingar är orange med mörkbruna vingkanter. Honans vingar är också ornge på ovansidan, men framvingarna har många mörgbruna fläckar och bakvingarna är huvudsakligen mörkbruna med ett orange band innanför det bruna kantbandet.
Larv:Larverna är gröna och lever på växter i skräppsläktet (ängssyra eller bergsyra).
Övrigt:

Foto: Kaggen. Vitfläckig guldvinge
Fig. 25:1. Bilden visar en hane av vitfläckig guldvinge med delvis utslagna vingar. Fjärilen suger nektar från rölleka. Att det är en hane ser man bl.a. på att både fram- och bakvingar helt orangefärgade förutom i kanterna, som är mörbruna. Västeråkers - Högby, 2019-08-01.


Foto: Kaggen. Vitfläckig guldvinge
Fig. 25:2. Bilden visar en vitfläckig guldvinge med hopslagna vingar, som suger nektar från rölleka. Från denna bild av vingens baksida kan man möjligen ana varför fjärilen heter vitfläckig guldvinge. Den har nämligen vita zoner runt några av de svarta fläckarna på bakvingen. Västeråkers - Högby, 2019-08-01.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.