KNS-logotyp Naturreservat

Kaggens mobilsida

Skattmansöådalen

Bron vid Ytterkvarn. Foto: Kaggen
Oktober, 2024. Bara bron vid Ytterkvarn är värd ett besök i Skattmansöådalens naturreservat. Här fotograferad från parkeringsplatsen vid Ytterkvarn.
I Skattmansöådalens naturreservat kan man vandra utefter Skattmansöån längs med Upplandsleden mellan Ytterkvarn (i norr) och Skattmansöbacken (i söder). Stigen är ganska brant på sina håll och går delvis på kanten av åravinen. Utefter ån, som meandrar i dalgången, växer bl.a. al, asp, hassel och lönn. Från åravinen har man en fantastisk utsikt över det bördiga odlinglandskapet runt ån. På hösten kan det vara både halt och blött på sina håll. Skattmansöbacken är populär under vintern om snötillgången är god. Här finns två liftar, en pulkabacke och längdskidåkningsspår. Skidbacken är Upplands högsta. Från Ytterkvarn är vandringsleden ca 1,6 km till parkeringen vid skidbacken. Här finns också en raststuga, som är öppen på vintern.

Nordväst om bron vid Ytterkvarn finns också ett område, som utgör betesmark och som tillhör naturreservatet. Stigen runt detta område är ca 1 km lång och mitt i området finns några fornlämningar.

Några fler fakta:

  • Kommun, Skyddsår och Storlek: Enköping och Heby, 1976 resp. 59 hektar
  • Förvaltare och Markägare: Länsstyrelsen i Uppsala resp. Enköpings kommun och Privata
  • Skyddstyp: Naturreservat
  • Skötselplan: Naturvårdsverkets hemsida där man gör en sökning på Skattmansöådalen.
  • Koordinater (WGS84): Norr 59,83711°, Öst 17,04302°

Hitta hit:

Från Uppsala åker man mot Sala på väg 72. Ca 4 km väster om Vittinge svänger man av på väg C818 och efter ca 10 km är man framme vid Ytterkvarn, där det finns en lämplig parkering. Om man kommer från söder, kan man ta 55an till Örsundsbro och därifrån åker man på väg C569 till Nysätra. I Nysätra svänger man av mot norr på väg C570 mot Österrunda. Så småningom kommer man till en T-korsning, där man svänger in på väg C819 mot Brunsta där man fortsätter på väg 818 mot Ytterkvarn. Från Örsundsbro är det ca 8 km till Nysättra, ca 16 km till Österrunda och ca 22 km till Ytterkvarn.

Bilder från Skattmansöådalen

Karta över Skattmansöådalens naturreservat. Reservatgränsen är markerad i mörkgrönt. Parkeringsplatserna ligger vid Ytterkvarn (P1) och Skattmansöbacken (P2). Skattmansöstugan (raststuga öppen på vintern) ligger i närheten av P2.
Oktober, 2024. Parkeringsplatsen vid Ytterkvarn, där man ser stenvalvsbron i bakgrunden.
Oktober, 2024. Här kan man läsa lite mer om Skattmansöådalens naturreservat.
Oktober, 2024. Så här ser det ut ovanför stenvalvsbron och ... ... ...
Oktober, 2024. ... ... ... här rinner vattnet ner för att ... ... ...
Oktober, 2024. ... ... ... komma ut på andra sidan av den vackra bron.
Oktober, 2024. Här kan man läsa om Ytterkvarns bruk. Den första kvarnen anlades på 1600-talet och den sista lades ner 1947. Järntillverkning vid Ytterkvarn startades 1746 och lades ner 1885. Ett tegelbruk har också funnits i området fram till 1968.
Oktober, 2024. Vid den här fikaplatsen kan man känna historiens vingslag genom de gamla kvarnstenarna, som här utgör bordsskivor.
Oktober, 2024. Den här stigen, som har höstens färger, leder in i reservatet utefter Skattmansöån.
Oktober, 2024. Här leder trappan upp till kanten av ravinen, där stigen fortsätter.
Oktober, 2024. Nu har vi kommit upp till kanten på ravinen och till vänster om spången finns det ett slukhål, så man ska inte lämna spången när man passerar slukhålet.
Oktober, 2024. Slukhålet är väl inhängnat, så risken att man ska slukas av hålet är minimal, så länge man håller sig till spången.
Oktober, 2024. Här går man en bit ifrån ravinens kant och här kan man verkligen njuta av höstfärgerna i det fina vädret.
Oktober, 2024. Här ser man hur Skattmansöån slingrar sig fram genom landskapet.
Oktober, 2024. Att det rör sig om ett meandrande flodlopp, syns tydligt på denna bild.
Oktober, 2024. Här ser man en av skidliftstationerna, med en gammal lada i bakgrunden.
Oktober, 2024. Om man zoomar ut lite grand kan man få en uppfattning om jordbrukslandskapet runt gården Nyborg.
Oktober, 2024. Knappliften syns på den ena bilden och två rådjur syns på åkern mellan gården (Nyborg) och den gamla ladan.
Oktober, 2024. Mangroveträskvibbarna, som man kan känna här, får avsluta detta bildspel.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.