KNS-logotyp Naturreservat

Kaggens mobilsida

Stora Kärret (Hammarskog)

Sångsvanar. Foto: Kaggen.
Maj, 2019. Sångsvanspar, som födosöker i Stora Kärret.
Stora Kärret utgör en del av Hammarskos naturresevat. Stora kärret är, trots namnet, inte lika stort som t.ex. Dalkarlskärret. Om man går från den norra parkeringen, passerar man först en äng. Efter ca 300 m kommer man in i ett skogsområde, som efter ytterligare ca 300 m öppnar sig mot Stora Kärret. Där finns ett fågeltorn och en plattform med bänkar och bord. Stora Kärret är inte så känt som Dalkarlkärret, men är ändå väl värt ett besök. Under vår och försommar kan man i lugn och ro studera fågellivet, som ibland kan hysa en del mindre vanliga arter. Det finns många promenadstigar runt Stora Kärret som bl.a. leder till Hammarskog eller Dalkarlskärret. Från stora kärret är det ca 2,3 km till Hammarskogs herrgård och till Dalkarlskärrets parkering är det ca 2.8 km.

Fåglar:

Här listas enbart fåglar jag har observerat. Betydligt fler fåglar har rapporterats av andra i området.
  • Sångsvan, svarthakedopping
  • Trana
  • Gök
.

Några fler fakta:

  • Kommun, Skyddsår och Storlek: Uppsala, 2018 resp. 541 hektar (hela Hammarskogs naturreservat)
  • Förvaltare och Markägare: Uppsala kommun
  • Skyddstyp: Naturresevat
  • Skötselplan: Naturvårdsverkets hemsida där man gör en sökning på Hammarskog.
  • Koordinater (WGS84): Norr 59,78562°, Öst 17,54416°

Hitta hit:

Från Uppsala åker man ut på Vårdsätravägen (nr. C598) och vid Lurbo Bro svänger man av på väg nr. C597 mot Uppsala-Näs. Vid T-korsningen efter Asplunda tar man av till väg nr. C596 mot Hammarskog och vid nästa T-korsning tar man av till väg nr C590 mot Hammarskog. Efter ca 1,6 och 1,7 km kommer man till Skogshyddans två parkeringar där den första är tillgänglighetsanpassad. Från någon av parkeringarna kan man sedan lätt promenera till Stora Kärret. Lättast är det dock från den första (tillgänglighetsanpassade) parkeringen.

Bilder från Stora Kärret (Hammarskog)

Karta över hela Hammarskogs naturreservat. Här ser man var Stora Kärret ligger i Hammarskogs naturreservat. Man ser också att det finns vandringsstigar till både Dalkarlskärret och Hammarskogs herrgård. Nästa bild visar en mer detaljerad karta över Stora Kärret.
Karta över Stora Kärret, som är en del av Hammarskogs naturreservat. Stigen mellan den norra parkeringen och Stora Kärret är tillgänglighetsanpassad liksom torrdasset (1) och rampen med fikabord (2). Vid Stora Kärret finns också ett fågeltorn (2).
Februari, 2024. Detta är parkeringen vid Skogshyddan, som inte ligger långt från stora kärret. Stigen till höger om skylten leder dock till Hammarskogs herrgård och det är ca 2.5 km dit.
Februari, 2024. Informationsskylt om Hammarskogs naturreservat.
Februari, 2024. Här ser man lite mer av stigen, som leder till Hammarskogs herrgård.
Februari, 2024. Mellan de stora tallarna vid den nordöstra delen av Skogshyddans parkering ser man stigen, som först leder till den tillgänglighetsanpassade parkeringen efter ca 200 m och därfter vidare till Stora kärret efter ytterligare ca 600 m.
Februari, 2024. Bilden visar parkeringen vid den tillgänglighetsanpassade stigen, som ledet till Stora kärret efter ca 600 m. Här är det dock inte tillgänglighetsanpassat på vintern eftersom stigen varken plogas eller sandas.
Februari, 2024. En något bedagad informationsskylt om Stora kärret.
Februari, 2024. Här är stigen, som leder till Stora kärret. Först passerar man en liten skogsdunge och sedan öppnar sig landskapet.
Februari, 2024. Här passerar man Lilla kärret på vänster sida.
Februari, 2024. Här kommer man in i ett skogsparti igen.
Februari, 2024. Nu öppnar sig landskapet och här ligger en tillgänglighetsanpassad ramp med bänkar och bord. Härifrån har man en ganska god bild över Stora kärret, men ännu bättre är det från fågeltornet, som ligger bakom tallen t.v. i bilden.
Februari, 2024. Utsikt över Stora kärret från rampen. Här har man dock inte så fin översikt av Stora kärret, som man får från fågeltornet.
Februari, 2024. Här fortsätt stigen till Dalkarlskärret, som man når efter 2,8 km.
Februari, 2024. Fågeltornet, som inte är allför högt ligger bakom tallen.
Februari, 2024. Från Fågeltornet har man en mycket god överblick av Stora kärret.
Februari, 2024. Det finns 6 små holmar i Stora kärret där fåglar kan häcka relativt ostört.
Februari, 2024. På den här holmen ser man ett gammalt sångsvansbo där fåglarna på nästa bild häckade för något år sedan.
Maj, 2019. Sångsvanspar med ungar. Detta är för närvarande bildspelets sista bild, men så småningom ska vinterbilderna ersättas av vår- och sommarbilder.

Klicka här för mer information om bildens motiv.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.