September, 2024. Tack vare betande kor, hålls landskapet öppet och slyar inte igen.
Landholmarna och Landholmsängarnas naturreservat består av två närliggande områden som, tyvärr, inte är lätta att besöka av olika anledningar. Om man inte bor i närheten av området, bör man åka bil och medföra en cykel. Hela området förefaller något ogästvänligt och det verkar som om man inte vill ha några besökare på Sjöös ägor, eftersom man måste parkera bilen vid Holms kyrka. Naturreservatet har tillhört Sjöö sedan 1400-talet även om det naturligtvis inte var naturreservat från början. Om man ändå lyckas ta sig till naturreservatet, så kommer man att hitta betade strandängar med ett rikt fågelliv på våren. Här rastar många vadare och gäss. Det bästa sättet att besöka reservatet är nog att åka i egen båt och ankra upp på den västra sidan av udden, men det är grunt i området. Att man talar om Landholmarna, beror på att när vattenståndet för ett par hundra år sedan var högre, så hade de uddar, som nu sticker ut från området, ingen landförbindelse.
Några fler fakta:
Kommun, Skyddsår och Storlek:
Enköping, 1961 resp. 33 hektar
Förvaltare och Markägare:
Länsstyrelsen i Uppsala resp. Privat
Från väg 55 mellan Uppsala och Enköping åker man in i Örsundsbro och tar där väg 583 mot Giresta och Hjälsta. Efter ca 2 km tar man väg 586 mot Kulla och i Kulla fortsätter man mot Holm Kyrka, där man kan parkera. Motorfordon får ej framföras på vägen mot Sjöö, så har man möjlighet att ta med en cykel, så underlättar det för vidare transport till själva reservatet (ca 1,5-2 km beroende på vilken del av reservatet man vill besöka).
Bilder från Landholmarna och -ängarna
Karta över Landholmarna och Landholmsängarnas naturreservat. Detta naturreservat är uppdelat på två områden, som är märkta 1 och 2 på kartan. Observera att Stenholmen är ett fågelskyddsområde med tillträdesförbud fr.o.m. 1 april t.o.m. 15 juli.
September, 2024. Man kan ställa bilen vid Holms kyrka och därifrån cykla eller promenera till reservaten. Holms kyrka uppfördes ursprungligen av Johan Gabriel Stenbock Kyrkan brann dock ner efter ett åsknedslag 1730 och återställdes av dåvarande ägare till Sjöö, greven Magnus Julius De la Gardie.
September, 2024. En lång (1,4 km) allé leder fram till Sjöö slott. Man är inte välkommen i bil, om man inte känner sig behörig.
September, 2024. Johan Gabriel Stenbock lät uppföra Sjöö slott, som ritades av Nicodemus Tessin d.ä, under åren 1669-1679. Vid Sjöö slott tar man av åt höger ner mot vattnet. Från slottet är det ca 500 m ner till den sydvästra ingången till reservatet.
September, 2024. Vägen ner till sydvästra ingången till Landholmarnas naturreservat. Kameran är här riktad bakåt, d.v.s. mot slottet, som anas i bakgrunden och det femte flygelparet, som ligger ganska nära vattnet. Detta flygelpar består av sexkantiga hus, som byggdes runt år 1775, och användes som brygghus resp. smedja. Brygghuset fungerade också som bränneri.
September, 2024. Vid Sjöös brygga finns information om naturreservatet och en ingång i stängslet, som kan öppnas.
September, 2024. På informationsskylten kan man läsa om vad en besökare kan förvänta sig.
September, 2024. På grund av alla tuvor är den södra strandängen svår att ta sig fram på och under våren, som är den bästa tiden att besöka reservatet, är denna strandäng troligen översvämmad. Mälarviken Gorran kan anas i bakgrunden på bilden.
September, 2024. Viken utanför Landholmarna mellan Sjöös brygga och udden i reservatet. Denna sida av udden kan också vara en lämplig landstigningsplats, om man besöker reservatet med en mindre båt. Till höger i bilden ser man också Stenholmen.
September, 2024. Den här informationsskylten sitter vid det nordöstra hörnet av Landholmarna och här finns det också möjlighet att komma in i reservatet, men ... ... ...
September, 2024. ... ... ... här betade ett stort antal kor och det kanske inte känns så tryggt att ta sig in här.
September, 2024. Här ser man viken vid den nordöstra stranden av reservatet. Ett knölsvanpar brukar hålla till här.
September, 2024. En häger och en gåsplog flyger över Gorran.
September, 2024. Om man inte vill gå in i reservatet, kan man istället fortsätta på den lilla vägen fram till en mycket bedagad brygga. Där finns det en bänk, på vilket det kan vara lämpligt att intaga matsäcken (på egen risk). Från bryggan ser man över till naturreservatet Arnöhuvud.
September, 2024. Om man åker tillbaka ca 400 m från bryggan, så kommer man till en avtagsväg åt höger, som leder till fastigheten Skogshyddan. Den går man förbi ner mot vattnet och efter ca 300 m kommer man fram till naturreservatet Landholmsängarna, som är svårt att besöka på grund av att området är igenvuxet och stigar tycks saknas.
September, 2024. Informationsskylt, som visar var man befinner sig.
September, 2024. Bilden visar delar av det igenvuxna reservatet och det är för närvarande den sista bilden i bildspelet.