KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Foto: Kaggen.
Januari. Aronia (Aronia melanocarpa),
2015-01-01.

Välkommen!

Välkommen till Trädgården under webbplatsen Kaggens Natursida.

Denna del av webbplatsen blev officiell den 11 april, 2013 och innehåller in­for­ma­tion om vackra, lättodlade och/eller intressanta trädgårdsväxter. Träd­gårds­skötsel är en mycket trevlig, nyttig och avkopplande hobby. Man kan ge denna hobby en extra dimension genom att samla in fröer från favorit­växter till det egna behovet och för att dela med sig av till släkt och vänner. Syftet med Träd­gården är bl.a. att ge information om hur man lättast kan föröka sina växter genom att samla in fröer, lökar, knölar, bulbiller eller sticklingar. Informationen och bilderna kommer från vår trädgård i närheten av Uppsala om ej annat anges. Odlingszonen uppskattas till mellan två och tre, eftersom trädgården ligger nära Mälaren.

De som har intresserat sig för trädgård under några år, har säkert märkt att priserna på fröer har ökat markant under de senaste åren, samtidigt som antalet fröer i fröpåsarna har minskat kraftigt. Dessutom utvecklar fröfirmorna s.k. F1-hybrider, som gör det mindre intres­sant att samla in fröer för eget bruk, eftersom de nya plantorna får andra egenskaper, som oftast är sämre, än ursprungsplantornas.

Kaggens natursida kommer att uppdateras regelbundet och i rutan till vänster kan man se vilka poster, som senast uppdaterades och hur växterna är indelade på denna webbplats. Målet är att det ska finnas bilder på blommor, bladverk, frön, frökapslar och småplantor samt eventuella lökar och knölar m.m. för alla växter, som finns med i avsnittet om Träd­gården.

Bilder och information i avsnittet Trädgården på Kaggens Natursida får användas enligt de villkor, som gäller för Creative Commons Sverige Licens 2.5. Se nedan.

Kaggen & Irja

<strong>Bildspelets startbild för januari,</strong> som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. I år (2024) kom snön redan i november förra året och ligger fortfarande kvar (2024-01-04). Vintern har hittills varit ovanligt fin i år.
Bildspelets startbild för januari, som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. I år (2024) kom snön redan i november förra året och ligger fortfarande kvar (2024-01-04). Vintern har hittills varit ovanligt fin i år.
<strong>Rhododendronbusken</strong> (<i>Rhododendron</i> sp.) klarar också av snötyngden och har rullat ihop bladen för att klara kylan (och torkan). Datum: 2024-01-04.
Rhododendronbusken (Rhododendron sp.) klarar också av snötyngden och har rullat ihop bladen för att klara kylan (och torkan). Datum: 2024-01-04.
<strong>Dvärgpilen (?!?)</strong> verkar klara snötyngden ganska bra, men skulle nog må bäst av att få bort det mesta av snön. Datum: 2024-01-04.
Dvärgpilen (?!?) verkar klara snötyngden ganska bra, men skulle nog må bäst av att få bort det mesta av snön. Datum: 2024-01-04.
<strong>Bergbambun</strong> (<i>Fargesia murielae</i>) har blivit nedtyngd av snötäcket, som snarast ska tas bort så att inte stammarna bryts av. Datum: 2024-01-04.
Bergbambun (Fargesia murielae) har blivit nedtyngd av snötäcket, som snarast ska tas bort så att inte stammarna bryts av. Datum: 2024-01-04.
De <strong>japanska lyktorna</strong> (<i>Physalis alkekengi</i>) börjar se lite bedagade ut nu, men lyser fortfarande upp i trädgården i brist på annat. Datum: 2022-01-02.
De japanska lyktorna (Physalis alkekengi) börjar se lite bedagade ut nu, men lyser fortfarande upp i trädgården i brist på annat. Datum: 2022-01-02.
Vårt orangeri har stora fönster åt söder och utgör en del av garaget. På vintern räcker dock inte ljuset till utan kompletteras med ett par LED-strålkastare. Datum: 2022-01-02.
Vårt orangeri har stora fönster åt söder och utgör en del av garaget. På vintern räcker dock inte ljuset till utan kompletteras med ett par LED-strålkastare. Datum: 2022-01-02.
<strong>Apelsinträdet</strong> (<i>Citrus × sinensis</i>), som står i orangeriet, har börjat få många blomknoppar nu. Datum: 2022-01-04.
Apelsinträdet (Citrus × sinensis), som står i orangeriet, har börjat få många blomknoppar nu. Datum: 2022-01-04.
<strong>Limeträdet</strong> (<i>Citrus × aurantiifolia</i>), som står i orangeriet, har flera frukter, som börjar mogna nu. Datum: 2022-01-03.
Limeträdet (Citrus × aurantiifolia), som står i orangeriet, har flera frukter, som börjar mogna nu. Datum: 2022-01-03.
<strong>Citronträdet</strong> (<i>Citrus × aurantiifolia</i>), som står i orangeriet, har ett par frukter, som är mogna nu. Datum: 2022-01-03.
Citronträdet (Citrus × aurantiifolia), som står i orangeriet, har ett par frukter, som är mogna nu. Datum: 2022-01-03.
Växthuset är i princip stängt över vintern, men därinne står några krukor med växter, som kanske kan överleva. Häcken till vänster om växthuset är en <strong>vintergrön ligusterhäck</strong> (<i>Ligustrum vulgare</i> namnsort: Atrovirens). Datum: 2022-01-02.
Växthuset är i princip stängt över vintern, men därinne står några krukor med växter, som kanske kan överleva. Häcken till vänster om växthuset är en vintergrön ligusterhäck (Ligustrum vulgare namnsort: Atrovirens). Datum: 2022-01-02.
Vi brukar lysa upp <strong>silverpäronträdet</strong> (<i>Pyrus salicifolia</i>) på vintern även om man bör undvika alltför starkt ljus i trädgården under den mörka årstiden. Datum: 2022-01-05.
Vi brukar lysa upp silverpäronträdet (Pyrus salicifolia) på vintern även om man bör undvika alltför starkt ljus i trädgården under den mörka årstiden. Datum: 2022-01-05.
<strong>Månadens slutbild:</strong> Nu finns det ovanligt mycket snö på altanen, som hjälper till att lysa upp i vintermörkret. Datum: 2024-01-04.
Månadens slutbild: Nu finns det ovanligt mycket snö på altanen, som hjälper till att lysa upp i vintermörkret. Datum: 2024-01-04.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.