KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Rosenflockel. Foto: Kaggen.
September. Rosenflockel (Eutrochium purpureum)
fotograferad i vår trädgård 2019-09-13. Läs mer.

Välkommen!

Välkommen till Trädgården under webbplatsen Kaggens Natursida.

Denna del av webbplatsen blev officiell den 11 april, 2013 och innehåller in­for­ma­tion om vackra, lättodlade och/eller intressanta trädgårdsväxter. Träd­gårds­skötsel är en mycket trevlig, nyttig och avkopplande hobby. Man kan ge denna hobby en extra dimension genom att samla in fröer från favorit­växter till det egna behovet och för att dela med sig av till släkt och vänner. Syftet med Träd­gården är bl.a. att ge information om hur man lättast kan föröka sina växter genom att samla in fröer, lökar, knölar, bulbiller eller sticklingar. Informationen och bilderna kommer från vår trädgård i närheten av Uppsala om ej annat anges. Odlingszonen uppskattas till mellan två och tre, eftersom trädgården ligger nära Mälaren.

De som har intresserat sig för trädgård under några år, har säkert märkt att priserna på fröer har ökat markant under de senaste åren, samtidigt som antalet fröer i fröpåsarna har minskat kraftigt. Dessutom utvecklar fröfirmorna s.k. F1-hybrider, som gör det mindre intres­sant att samla in fröer för eget bruk, eftersom de nya plantorna får andra egenskaper, som oftast är sämre, än ursprungsplantornas.

Kaggens natursida kommer att uppdateras regelbundet och i rutan till vänster kan man se vilka poster, som senast uppdaterades och hur växterna är indelade på denna webbplats. Målet är att det ska finnas bilder på blommor, bladverk, frön, frökapslar och småplantor samt eventuella lökar och knölar m.m. för alla växter, som finns med i avsnittet om Träd­gården.

Bilder och information i avsnittet Trädgården på Kaggens Natursida får användas enligt de villkor, som gäller för Creative Commons Sverige Licens 2.5. Se nedan.

Kaggen & Irja

<strong>Bildspelets startbild för september</strong>, som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. Nu är hösten i antågande och åkermarken söder om vårt hus har plöjts. Datum: 2021-09-01.
Bildspelets startbild för september, som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. Nu är hösten i antågande och åkermarken söder om vårt hus har plöjts. Datum: 2021-09-01.
På norrsidan om vårt hus har vi planterat den vintergröna busken <strong>mahonia (<i>Mahonia aquifolium</i>)</strong>, som trivs, blommar och har rikligt med bär även i skugga. Bären uppskattas av trädgårdens fåglar och därför kan man hitta mahoniabuskar på många ställen i trädgården. Datum: 2021-09-01.
På norrsidan om vårt hus har vi planterat den vintergröna busken mahonia (Mahonia aquifolium), som trivs, blommar och har rikligt med bär även i skugga. Bären uppskattas av trädgårdens fåglar och därför kan man hitta mahoniabuskar på många ställen i trädgården. Datum: 2021-09-01.
Äntligen blommar <strong>fjärilsbusken (<i>Buddleja davidii</i>)</strong> i år. Det tog ovanligt lång tid för den att komma igång och flera av grenarna hade torkat eller fryst. Datum: 2021-09-01.
Äntligen blommar fjärilsbusken (Buddleja davidii) i år. Det tog ovanligt lång tid för den att komma igång och flera av grenarna hade torkat eller fryst. Datum: 2021-09-01.
Nu börjar klasarna på <strong>frilandsdruvan Spulga</strong> att mogna. De är ganska små och innehåller kärnor, men är väldigt goda, vilket talgoxar och koltrastar också tycker. Datum: 2021-09-02.
Nu börjar klasarna på frilandsdruvan Spulga att mogna. De är ganska små och innehåller kärnor, men är väldigt goda, vilket talgoxar och koltrastar också tycker. Datum: 2021-09-02.
September är <strong>doftliljans (<i>Gladiolus murielae</i>)</strong> tid och under varma höstkvällar doftar den ljuvligt. Notera att höstliljan inte är någon liljeväxt, utan en irisväxt liksom gladiolus. Datum: 2021-09-04.
September är doftliljans (Gladiolus murielae) tid och under varma höstkvällar doftar den ljuvligt. Notera att höstliljan inte är någon liljeväxt, utan en irisväxt liksom gladiolus. Datum: 2021-09-04.
I förgrunden blommar <strong>rosenflockel (<i>Eutrochium purpureum</i>)</strong> och i bakgrunden kan man från vänster se: Manchurisk valnöt, äkta valnöt, vingbenved (röd buske, se även nästa bild) och ett litet äkta kastanjeträd. Datum: 2021-09-01.
I förgrunden blommar rosenflockel (Eutrochium purpureum) och i bakgrunden kan man från vänster se: Manchurisk valnöt, äkta valnöt, vingbenved (röd buske, se även nästa bild) och ett litet äkta kastanjeträd. Datum: 2021-09-01.
Det finns väl inte många växter, som har ett så intensivt rött bladverk som <strong>vingbenved (<i>Euonymus alatus</i>)</strong>. Datum: 2021-09-10.
Det finns väl inte många växter, som har ett så intensivt rött bladverk som vingbenved (Euonymus alatus). Datum: 2021-09-10.
<strong>Ricin (<i>Ricinus communis</i>)</strong> med frökapslar, som lyser ilsket rött. Plantan står i en större balja och är nu omgiven av fröställningar från klätt. Ricin är mycket giftig, så barn bör hållas borta från (eller under uppsikt vid) denna växt. Datum: 2021-09-01
Ricin (Ricinus communis) med frökapslar, som lyser ilsket rött. Plantan står i en större balja och är nu omgiven av fröställningar från klätt. Ricin är mycket giftig, så barn bör hållas borta från (eller under uppsikt vid) denna växt. Datum: 2021-09-01
Nu har <strong>klockrankan (<i>Cobaea scandens</i>)</strong> bildat en ogenomtränglig vägg mot väster och bladverket börjar anta hösttoner. Datum: 2021-09-02.
Nu har klockrankan (Cobaea scandens) bildat en ogenomtränglig vägg mot väster och bladverket börjar anta hösttoner. Datum: 2021-09-02.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.