Oktober. Röd kärleksört (Sedum telephium subsp. telephium). Vår trädgård i Västeråker.
Datum: 2015-10-01.
Välkommen!
Välkommen till Trädgården under webbplatsen Kaggens Natursida.
Denna del av webbplatsen blev officiell den 11 april, 2013 och innehåller information om vackra, lättodlade och/eller intressanta trädgårdsväxter. Trädgårdsskötsel är en mycket trevlig, nyttig och avkopplande hobby. Man kan ge denna hobby en extra dimension genom att samla in fröer från favoritväxter till det egna behovet och för att dela med sig av till släkt och vänner. Syftet med Trädgården är bl.a. att ge information om hur man lättast kan föröka sina växter genom att samla in fröer, lökar, knölar, bulbiller eller sticklingar. Informationen och bilderna kommer från vår trädgård i närheten av Uppsala om ej annat anges. Odlingszonen uppskattas till mellan två och tre, eftersom trädgården ligger nära Mälaren.
De som har intresserat sig för trädgård under några år, har säkert märkt att priserna på fröer har ökat markant under de senaste åren, samtidigt som antalet fröer i fröpåsarna har minskat kraftigt. Dessutom utvecklar fröfirmorna s.k. F1-hybrider, som gör det mindre intressant att samla in fröer för eget bruk, eftersom de nya plantorna får andra egenskaper, som oftast är sämre, än ursprungsplantornas.
Kaggens natursida kommer att uppdateras regelbundet och i rutan till vänster kan man se vilka poster, som senast uppdaterades och hur växterna är indelade på denna webbplats. Målet är att det ska finnas bilder på blommor, bladverk, frön, frökapslar och småplantor samt eventuella lökar och knölar m.m. för alla växter, som finns med i avsnittet om Trädgården.
Bilder och information i avsnittet Trädgården på Kaggens Natursida får användas enligt de villkor, som gäller för Creative Commons Sverige Licens 2.5. Se nedan.
Kaggen & Irja
Bildspelets startbild för oktober, som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. Nu har man sått höstvetet på åkern utanför vår tomt. Datum: 2021-10-01.
För att inte höstvindarna ska blåsa omkull vårt flamträd (Brachychiton acerifolius), så har vi tjudrat det vid den gamla vedboden. Datum: 2021-10-01.
I oktober är de japanska lyktorna (Physalis alkekengi) som allra vackrast med sina fina höstfärger. Datum: 2021-10-01.
Aroniabuske (Aronia melanocarpa) till vänster och vintergrön bergsbambu (Fargesia murieliae) till höger. Datum: 2021-10-01.
Tidlösan (Colchicum autumnale) kommer med bladverket på våren, men det vissnar ner tidigt. Sedan kommer de krokusliknande blommorna på hösten och därför har växten fått namnet tidlösa. Datum: 2021-10-02.
Höstfärger på Manchurisk valnöt (Juglans mandshurica) i förgrunden och rönnsumak (Rhus typhina) i bakgrunden. Datum: 2021-10-02.
Våra Ribstone-äpplen börjar mogna nu. Det är första året, som trädet ger äpplen, som tycks ha mognat ut, men vi får se hur de smakar i december. Datum: 2021-10-02.
Även valnötterna (Juglans regia) har mognat, vilket syns på att det gröna skalet börjar spricka upp. En del har redan ramlat ner, men de får lagras tills i december innan de ska konsumeras. Datum: 2021-10-02.
Vi har hittills haft ett par nätter med lite markfrost, men indiankrassen (Tropaeolum majus) har faktiskt klarat sig och blommar fortfarande fint. Datum: 2021-10-02.
Tack vare den milda hösten blommar elefantgräset (Miscanthus × giganteus) ovanligt fint i år. Zebragräset (Miscanthus sinensis) har också utvecklats kraftigt i år, men blommar inte. Datum: 2023-10-06.
Elefantgräsets (Miscanthus × giganteus) frövippor sträcker sig mot himlen och detta gräs är över 2 m högt. Datum: 2023-10-06.
Nu har gurklandet tagits över av gurkörten (Borago officinalis), som återkommer varje år utan att man behöver så om den. Datum: 2021-10-12.
Klockrankorna (Cobaea scandens) på altanen blommar fortfarande eftersom det ännu inte har varit någon stark frost. Datum: 2021-10-13.
Det börjar att se alltmer höstlikt ut på altanen med klockrankans röda bladverk. Doftliljan blommar fortfarande, men det blev tyvärr inte så många blommor i år. Datum: 2021-10-03.