KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Backnejlika. Foto: Kaggen.
Juni. Backnejlika (Dianthus deltoides) trivs på torr och mager mark, där den gärna självsår sig. Här växer den mot en stenmur i vår trädgård. Västeråker, 2020-06-24. Läs mer.

Välkommen!

Välkommen till Trädgården under webbplatsen Kaggens Natursida.

Denna del av webbplatsen blev officiell den 11 april, 2013 och innehåller in­for­ma­tion om vackra, lättodlade och/eller intressanta trädgårdsväxter. Träd­gårds­skötsel är en mycket trevlig, nyttig och avkopplande hobby. Man kan ge denna hobby en extra dimension genom att samla in fröer från favorit­växter till det egna behovet och för att dela med sig av till släkt och vänner. Syftet med Träd­gården är bl.a. att ge information om hur man lättast kan föröka sina växter genom att samla in fröer, lökar, knölar, bulbiller eller sticklingar. Informationen och bilderna kommer från vår trädgård i närheten av Uppsala om ej annat anges. Odlingszonen uppskattas till mellan två och tre, eftersom trädgården ligger nära Mälaren.

De som har intresserat sig för trädgård under några år, har säkert märkt att priserna på fröer har ökat markant under de senaste åren, samtidigt som antalet fröer i fröpåsarna har minskat kraftigt. Dessutom utvecklar fröfirmorna s.k. F1-hybrider, som gör det mindre intres­sant att samla in fröer för eget bruk, eftersom de nya plantorna får andra egenskaper, som oftast är sämre, än ursprungsplantornas.

Kaggens natursida kommer att uppdateras regelbundet och i rutan till vänster kan man se vilka poster, som senast uppdaterades och hur växterna är indelade på denna webbplats. Målet är att det ska finnas bilder på blommor, bladverk, frön, frökapslar och småplantor samt eventuella lökar och knölar m.m. för alla växter, som finns med i avsnittet om Träd­gården.

Bilder och information i avsnittet Trädgården på Kaggens Natursida får användas enligt de villkor, som gäller för Creative Commons Sverige Licens 2.5. Se nedan.

Kaggen & Irja

<strong>Bildspelets startbild för juni,</strong> som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. Datum: 2021-06-01.
Bildspelets startbild för juni, som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. Datum: 2021-06-01.
Pionrabatt där vi har ca 10 olika sorter och närmast kameran syns en buskpion. Datum: 2021-06-01. <br> <br>
Pionrabatt där vi har ca 10 olika sorter och närmast kameran syns en buskpion. Datum: 2021-06-01.

Närbild på den blommande buskpionen (<i>Paeonia suffruticosa</i>) från föregående bild. Datum: 2021-06-01.
Närbild på den blommande buskpionen (Paeonia suffruticosa) från föregående bild. Datum: 2021-06-01.
Bilden visar den andra ändan av pionrabatten med en herrgårdspion (<i>Paeonia × hybrida</i>) i nedre vänstra hörnet på bilden och därefter en sibirisk pion (<i>Paeonia anomala</i>). Båda sorterna är örtartade. Datum: 2021-06-91. <br>
Bilden visar den andra ändan av pionrabatten med en herrgårdspion (Paeonia × hybrida) i nedre vänstra hörnet på bilden och därefter en sibirisk pion (Paeonia anomala). Båda sorterna är örtartade. Datum: 2021-06-91.
Här odlar vi majs på komposten och har en bukettapel i bakgrunden. Datum: 2021-06-01. <br> <br>
Här odlar vi majs på komposten och har en bukettapel i bakgrunden. Datum: 2021-06-01.

Närbild på bukettapelns (<i>Malus toringo</i>) magnifika blommning. Datum: 2021-06-01. <br> <br>
Närbild på bukettapelns (Malus toringo) magnifika blommning. Datum: 2021-06-01.

En vildvuxen rabatt med fingerborgsblommor (<i>Digitalis purpurea</i>) i olika färger. Foto: Irja, datum: 2015-06-22.
En vildvuxen rabatt med fingerborgsblommor (Digitalis purpurea) i olika färger. Foto: Irja, datum: 2015-06-22.
Orange jättevallmo (<i>Papaver pseudoorientale</i>) har tagit över en av sluttningarna från huset, där den sprider sig ohämmat. Foto: Irja, datum: 2021-06-06.
Orange jättevallmo (Papaver pseudoorientale) har tagit över en av sluttningarna från huset, där den sprider sig ohämmat. Foto: Irja, datum: 2021-06-06.
Ramslöken (<i>Allium ursinum</i>) trivs fint i år tack vare den fuktiga våren och att värmen sedan kom i tid. Om du odlar ramslök, prova att göra pesto. Den blir mycket god. Datum: 2021-06-01.
Ramslöken (Allium ursinum) trivs fint i år tack vare den fuktiga våren och att värmen sedan kom i tid. Om du odlar ramslök, prova att göra pesto. Den blir mycket god. Datum: 2021-06-01.
I en riktig trädgård ska det alltid finnas en ostädad del där ogräset frodas, vilket gynnar den biologiska mångfalden. Bilden visar hur nässelfjärilslaver kalasar på brännässlor. Några veckor senare kommer nässelfjärilar att pryda trädgården. Datum: 2021-06-04.
I en riktig trädgård ska det alltid finnas en ostädad del där ogräset frodas, vilket gynnar den biologiska mångfalden. Bilden visar hur nässelfjärilslaver kalasar på brännässlor. Några veckor senare kommer nässelfjärilar att pryda trädgården. Datum: 2021-06-04.
Innanför staketet vid den norra delen av trädgården står några krukor med kallor. I den högra krukan växer vita kobrakallor (<i>Arisaema candidissimum</i>) och i nästa kruka odlas den imponerande konjakknölkallan (<i>Amorphophallus konjac</i>). Datum: 2021-06-05.
Innanför staketet vid den norra delen av trädgården står några krukor med kallor. I den högra krukan växer vita kobrakallor (Arisaema candidissimum) och i nästa kruka odlas den imponerande konjakknölkallan (Amorphophallus konjac). Datum: 2021-06-05.
Rhododendronbusken (<i>Rhododendron</i> sp.), som står i halvskugga, blommar ovanligt rikligt i år, men den har nu blivit lite för stor och kommer därför att beskäras efter blomningen. Datum: 2021-06-14.
Rhododendronbusken (Rhododendron sp.), som står i halvskugga, blommar ovanligt rikligt i år, men den har nu blivit lite för stor och kommer därför att beskäras efter blomningen. Datum: 2021-06-14.
Citrontimjan (<i>Thymus x citriodorus</i>) trivs där det är torrt och soligt, som t.ex. på en stor sten framför muren på bilden. Datum: 2021-06-20.
Citrontimjan (Thymus x citriodorus) trivs där det är torrt och soligt, som t.ex. på en stor sten framför muren på bilden. Datum: 2021-06-20.
Närbild på citrontimjan, som visar hur uppskattad denna växt är av nektersugande insekter och speciellt nässelfjärilar tycks attraheras av citrontimjan.  Datum: 2021-06-24.
Närbild på citrontimjan, som visar hur uppskattad denna växt är av nektersugande insekter och speciellt nässelfjärilar tycks attraheras av citrontimjan. Datum: 2021-06-24.
På altanen vid sydsidan av huset brukar vi odla olika växter och i lådorna blev det klockranka (<i>Cobaea scandens</i>), rosenböna (<i>Phaseolus coccineus</i>) och petunia (<i>P. × hybrida</i>) i år. Datum: 2021-06-05.
På altanen vid sydsidan av huset brukar vi odla olika växter och i lådorna blev det klockranka (Cobaea scandens), rosenböna (Phaseolus coccineus) och petunia (P. × hybrida) i år. Datum: 2021-06-05.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.