KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Luktpion. Foto: Kaggen.
Mars. Luktpion (Paeonia lactiflora-typ). Bladknoppar av
"Praire Moon". 2014-03-23. Läs mer.

Välkommen!

Välkommen till Trädgården under webbplatsen Kaggens Natursida.

Denna del av webbplatsen blev officiell den 11 april, 2013 och innehåller in­for­ma­tion om vackra, lättodlade och/eller intressanta trädgårdsväxter. Träd­gårds­skötsel är en mycket trevlig, nyttig och avkopplande hobby. Man kan ge denna hobby en extra dimension genom att samla in fröer från favorit­växter till det egna behovet och för att dela med sig av till släkt och vänner. Syftet med Träd­gården är bl.a. att ge information om hur man lättast kan föröka sina växter genom att samla in fröer, lökar, knölar, bulbiller eller sticklingar. Informationen och bilderna kommer från vår trädgård i närheten av Uppsala om ej annat anges. Odlingszonen uppskattas till mellan två och tre, eftersom trädgården ligger nära Mälaren.

De som har intresserat sig för trädgård under några år, har säkert märkt att priserna på fröer har ökat markant under de senaste åren, samtidigt som antalet fröer i fröpåsarna har minskat kraftigt. Dessutom utvecklar fröfirmorna s.k. F1-hybrider, som gör det mindre intres­sant att samla in fröer för eget bruk, eftersom de nya plantorna får andra egenskaper, som oftast är sämre, än ursprungsplantornas.

Kaggens natursida kommer att uppdateras regelbundet och i rutan till vänster kan man se vilka poster, som senast uppdaterades och hur växterna är indelade på denna webbplats. Målet är att det ska finnas bilder på blommor, bladverk, frön, frökapslar och småplantor samt eventuella lökar och knölar m.m. för alla växter, som finns med i avsnittet om Träd­gården.

Bilder och information i avsnittet Trädgården på Kaggens Natursida får användas enligt de villkor, som gäller för Creative Commons Sverige Licens 2.5. Se nedan.

Kaggen & Irja

<strong>Bildspelets startbild för mars,</strong> som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. Det ligger fortfarande snö kvar på norrsidorna och höstvetet på åkern har ännu inte börjat grönska. Datum: 2022-03-05.
Bildspelets startbild för mars, som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. Det ligger fortfarande snö kvar på norrsidorna och höstvetet på åkern har ännu inte börjat grönska. Datum: 2022-03-05.
<strong>Mahoniabuskarna</strong> (<i>Mahonia aquifolium</i>) på norrsidan av huset har klarat vintern fint, men inga blomknoppar syns än. Datum: 2022-03-05.
Mahoniabuskarna (Mahonia aquifolium) på norrsidan av huset har klarat vintern fint, men inga blomknoppar syns än. Datum: 2022-03-05.
Blomknopparna på <strong>stjärnmagnolian</strong> (<i>Magnolia stellata</i>) har börjat svälla och det ser ut att bli en riklig blomning i år. Datum: 2022-03-05.
Blomknopparna på stjärnmagnolian (Magnolia stellata) har börjat svälla och det ser ut att bli en riklig blomning i år. Datum: 2022-03-05.
Hanblommorna på <strong>blodhasseln</strong> (<i>Corylus maxima</i>) har ännu inte slagit ut och inte heller honblomman, som man ser på bilden ovanför hanhängena. Datum: 2022-03-05.
Hanblommorna på blodhasseln (Corylus maxima) har ännu inte slagit ut och inte heller honblomman, som man ser på bilden ovanför hanhängena. Datum: 2022-03-05.
Hanblommorna på den vanliga <strong>hasseln</strong> (<i>Corylus avellana</i>) har börjat slå ut, som man kan se eftersom de har skiftat färg. Datum: 2022-03-05.
Hanblommorna på den vanliga hasseln (Corylus avellana) har börjat slå ut, som man kan se eftersom de har skiftat färg. Datum: 2022-03-05.
Nu börjar snödropparna (<i>Galanthus nivalis</i>) titta upp bland fjolårslöven från valnötsträdet. Datum: 2022-03-05.
Nu börjar snödropparna (Galanthus nivalis) titta upp bland fjolårslöven från valnötsträdet. Datum: 2022-03-05.
Nu är blommorna på <strong>trollhasseln</strong> (<i>Hamamelis mollis</i>) som allra finast och den har blommat under en månads tid nu. Observera att trollhasseln inte alls är släkt med den vanliga hasseln trots namnet. Datum: 2022-03-05.
Nu är blommorna på trollhasseln (Hamamelis mollis) som allra finast och den har blommat under en månads tid nu. Observera att trollhasseln inte alls är släkt med den vanliga hasseln trots namnet. Datum: 2022-03-05.
Nu har det första <strong>påfågelögat (<i>Inachis io</i>)</strong> visat sig i vår trärdgård. Datum: 2022-03-19.
Nu har det första påfågelögat (Inachis io) visat sig i vår trärdgård. Datum: 2022-03-19.
De små <strong>krokusarna (<i>Crocus vernus</i>)</strong> är tidiga, men ... </br>Datum: 2022-03-19.
De små krokusarna (Crocus vernus) är tidiga, men ...
Datum: 2022-03-19.
... efter ytterligare några dagar slår också de <strong>blå krokusarna (<i>Crocus vernus</i>)</strong> ut och nu har även honungsbina vaknat. Datum: 2022-03-21.
... efter ytterligare några dagar slår också de blå krokusarna (Crocus vernus) ut och nu har även honungsbina vaknat. Datum: 2022-03-21.
De första <strong>blåsipporna (<i>Hepatica nobilis</i>)</strong> har börjat titta fram  i trädgården nu. Finns det något vackrare än de första blåsipporna ibland de bruna fjolårslöven? Datum: 2022-03-28.
De första blåsipporna (Hepatica nobilis) har börjat titta fram i trädgården nu. Finns det något vackrare än de första blåsipporna ibland de bruna fjolårslöven? Datum: 2022-03-28.
De helvita krokusarna <strong>(<i>Crocus vernus</i>)</strong> växer vid en mur tillsammans med <strong>blåstjärnor (<i>Scilla</i> sp.)</strong>. Datum: 2022-03-28.
De helvita krokusarna (Crocus vernus) växer vid en mur tillsammans med blåstjärnor (Scilla sp.). Datum: 2022-03-28.
Här trängs <strong>vårlöken (<i>Gagea lutea</i>)</strong> med resterna av en pion. Datum: 2022-03-28.
Här trängs vårlöken (Gagea lutea) med resterna av en pion. Datum: 2022-03-28.
<strong>Månadens slutbild:</strong> Nu finns ingen snö kvar på altanen och det känns som om våren är på väg. Grannens hus skymtar i bakgrunden. Datum: 2022-03-05.
Månadens slutbild: Nu finns ingen snö kvar på altanen och det känns som om våren är på väg. Grannens hus skymtar i bakgrunden. Datum: 2022-03-05.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.