KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Honungsfacelia. Foto: Kaggen.
Juli. Honungsfacelia (Phacelia tanacetifolia), som blommar i vår trädgård. Västeråker, 2020-07-23. Läs mer.

Välkommen!

Välkommen till Trädgården under webbplatsen Kaggens Natursida.

Denna del av webbplatsen blev officiell den 11 april, 2013 och innehåller in­for­ma­tion om vackra, lättodlade och/eller intressanta trädgårdsväxter. Träd­gårds­skötsel är en mycket trevlig, nyttig och avkopplande hobby. Man kan ge denna hobby en extra dimension genom att samla in fröer från favorit­växter till det egna behovet och för att dela med sig av till släkt och vänner. Syftet med Träd­gården är bl.a. att ge information om hur man lättast kan föröka sina växter genom att samla in fröer, lökar, knölar, bulbiller eller sticklingar. Informationen och bilderna kommer från vår trädgård i närheten av Uppsala om ej annat anges. Odlingszonen uppskattas till mellan två och tre, eftersom trädgården ligger nära Mälaren.

De som har intresserat sig för trädgård under några år, har säkert märkt att priserna på fröer har ökat markant under de senaste åren, samtidigt som antalet fröer i fröpåsarna har minskat kraftigt. Dessutom utvecklar fröfirmorna s.k. F1-hybrider, som gör det mindre intres­sant att samla in fröer för eget bruk, eftersom de nya plantorna får andra egenskaper, som oftast är sämre, än ursprungsplantornas.

Kaggens natursida kommer att uppdateras regelbundet och i rutan till vänster kan man se vilka poster, som senast uppdaterades och hur växterna är indelade på denna webbplats. Målet är att det ska finnas bilder på blommor, bladverk, frön, frökapslar och småplantor samt eventuella lökar och knölar m.m. för alla växter, som finns med i avsnittet om Träd­gården.

Bilder och information i avsnittet Trädgården på Kaggens Natursida får användas enligt de villkor, som gäller för Creative Commons Sverige Licens 2.5. Se nedan.

Kaggen & Irja

   <strong>Bildspelets startbild för juli</strong>, som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. Till höger i bilden syns lite av bladverket på vårt <strong>valnötsträd (<i>Juglans regia</i>)</strong>. Datum: 2021-07-01.
   Bildspelets startbild för juli, som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. Till höger i bilden syns lite av bladverket på vårt valnötsträd (Juglans regia). Datum: 2021-07-01.
    <strong>Honungsrosen (<i>Rosa helenae</i>)</strong> har nu slagit ut i portalen mot Lårstaviken, som syns i bakgrunden. Bakom honungsrosen ser man även en <strong>humleplanta (<i>Humulus lupulus</i>)</strong>. Datum: 2023-07-02.
    Honungsrosen (Rosa helenae) har nu slagit ut i portalen mot Lårstaviken, som syns i bakgrunden. Bakom honungsrosen ser man även en humleplanta (Humulus lupulus). Datum: 2023-07-02.
<strong>Flamträdet (<i>Brachychiton acerifolius</i>)</strong> har nu blivit 11 år gamalt (från frö) och blommar nu för andra året i rad. Datum: 2023-07-15.
Flamträdet (Brachychiton acerifolius) har nu blivit 11 år gamalt (från frö) och blommar nu för andra året i rad. Datum: 2023-07-15.
    <strong>Silvermartorn (<i>Eryngium giganteum</i>)</strong> i förgrunden vid infarten till vår tomt. På bilden kan man också se en <strong>rönnsumak (<i>Rhus typhina</i>)</strong> t.v, blommande <strong>violkungsljus (<i>Verbascum phoeniceum</i>)</strong> framför stenen och ett <strong>ginkgoträd (<i>Ginkgo biloba</i>)</strong> mitt i bilden. Datum: 2023-07-02.
    Silvermartorn (Eryngium giganteum) i förgrunden vid infarten till vår tomt. På bilden kan man också se en rönnsumak (Rhus typhina) t.v, blommande violkungsljus (Verbascum phoeniceum) framför stenen och ett ginkgoträd (Ginkgo biloba) mitt i bilden. Datum: 2023-07-02.
    När barnbarnen växte ur sandlådan, blev den en rabatt för <strong>vita kobrakallor (<i>Arisaema candidissimum</i>)</strong>, som även har övervintrat utomhus här. Datum: 2021-07-01.
    När barnbarnen växte ur sandlådan, blev den en rabatt för vita kobrakallor (Arisaema candidissimum), som även har övervintrat utomhus här. Datum: 2021-07-01.
    Vid infarten hade vi först tre <strong>rönnsumakar (<i>Rhus typhina</i>)</strong>, som dock inte trivs så bra på grund av utsatt läge för nordanvindar. En av dem dog och har ersatts med ett <strong>ginkgo-träd (<i>Ginkgo biloba</i>)</strong>, som artar sig fint. En rönnsumak till håller på att dö och ska ersättas i höst av ytterligare ett ginkgo-träd. som har odlats upp från ett frö. Datum: 2021-07-01.
    Vid infarten hade vi först tre rönnsumakar (Rhus typhina), som dock inte trivs så bra på grund av utsatt läge för nordanvindar. En av dem dog och har ersatts med ett ginkgo-träd (Ginkgo biloba), som artar sig fint. En rönnsumak till håller på att dö och ska ersättas i höst av ytterligare ett ginkgo-träd. som har odlats upp från ett frö. Datum: 2021-07-01.
    Så här ser <strong>rönnsumakarna</strong> ut från andra hållet. Under en varm och solig sommardag kan tusentals bin samla nektar här. Längst till vänster i bilden står ett <strong>silverpäronträd (<i>Pyrus salicifolia</i>) av kultivaret Pendula</strong> med grågrönt bladverk. Detta träd kallas därför även Nordens olivträd. Datum: 2021-07-05.
    Så här ser rönnsumakarna ut från andra hållet. Under en varm och solig sommardag kan tusentals bin samla nektar här. Längst till vänster i bilden står ett silverpäronträd (Pyrus salicifolia) av kultivaret Pendula med grågrönt bladverk. Detta träd kallas därför även Nordens olivträd. Datum: 2021-07-05.
    Här kommer en närbild på <strong>rönnsumakens (<i>Rhus typhina</i>)</strong> hanblommor (de är tvåbyggare). Datum: 2021-07-05.
    Här kommer en närbild på rönnsumakens (Rhus typhina) hanblommor (de är tvåbyggare). Datum: 2021-07-05.
    Nu har <strong>buskpionerna</strong> blommat över, men de fina frökapslara sitter kvar. Nu blommar istället <strong>purpurklätt (<i>Lychnis coronaria</i>)</strong> och <strong>grekisk vädd (<i>Knautia macedonica</i>)</strong> på varsin sida om en <strong>blå bolltistel (<i>Echinops bannaticus</i>)</strong>, som inte blommar än. Dessa tre växter drar alla till sig nektarsugande insekter. Datum: 2021-07-01.
    Nu har buskpionerna blommat över, men de fina frökapslara sitter kvar. Nu blommar istället purpurklätt (Lychnis coronaria) och grekisk vädd (Knautia macedonica) på varsin sida om en blå bolltistel (Echinops bannaticus), som inte blommar än. Dessa tre växter drar alla till sig nektarsugande insekter. Datum: 2021-07-01.
    Vi har inte så många olika <strong>rosor</strong> i vår trädgård, men här är en absolut favorit <strong> av kultivaret Ingrid Bergman</strong>. Den fanns på tomten när vi flyttade hit för 27 år sedan och den har blommat varje år trots att rådjuren ibland har lyckats knipsa av toppskotten. Datum: 2021-07-13.
    Vi har inte så många olika rosor i vår trädgård, men här är en absolut favorit av kultivaret Ingrid Bergman. Den fanns på tomten när vi flyttade hit för 27 år sedan och den har blommat varje år trots att rådjuren ibland har lyckats knipsa av toppskotten. Datum: 2021-07-13.
    Här pryder <strong>purpurvindan (<i>Ipomoea purpurea</i>)</strong> väggen till vårt kombinerade garage - orangeri. Datum: 2021-07-18.
    Här pryder purpurvindan (Ipomoea purpurea) väggen till vårt kombinerade garage - orangeri. Datum: 2021-07-18.
    Trädet till höger på bilden är ett <strong>äkta valnötsträd (<i>Juglans regia</i>)</strong>, som har odlats upp från en valnöt med ursprung i Wiesbaden (Tyskland). Trädet, som har frusit ner under ett par kalla vintrar för ca 10 år sedan, är nu ca 20 år gammalt och har gett många nötter under de senaste två åren. Datum: 2021-07-18.
    Trädet till höger på bilden är ett äkta valnötsträd (Juglans regia), som har odlats upp från en valnöt med ursprung i Wiesbaden (Tyskland). Trädet, som har frusit ner under ett par kalla vintrar för ca 10 år sedan, är nu ca 20 år gammalt och har gett många nötter under de senaste två åren. Datum: 2021-07-18.
    Här står några exotisk träd <strong>[bl.a. gingkoträd (<i>Ginkgo biloba</i>) och äkta valnötsträd (<i>Juglans regia</i>)]</strong> på tillväxt bakom <strong>doftliljor (<i>Gladiolus murielae</i>)</strong> och framför stekelhotellen. Datum: 2021-07-17.
    Här står några exotisk träd [bl.a. gingkoträd (Ginkgo biloba) och äkta valnötsträd (Juglans regia)] på tillväxt bakom doftliljor (Gladiolus murielae) och framför stekelhotellen. Datum: 2021-07-17.
    <strong>Madonnaliljan (<i>Lilum candidum</i>)</strong> sprider en ljuvlig doft under varma sommarkvällar. Datum: 2021-07-25.
    Madonnaliljan (Lilum candidum) sprider en ljuvlig doft under varma sommarkvällar. Datum: 2021-07-25.
    <strong>Silvermartorn (<i>Eryngium giganteum</i>)</strong>, som lockar till sig nektarsugande insekter (se nästa bild). Datum: 2020-07-18.
    Silvermartorn (Eryngium giganteum), som lockar till sig nektarsugande insekter (se nästa bild). Datum: 2020-07-18.
    Här ser man hur <strong>silvermartornet (<i>Eryngium giganteum</i>)</strong> drar till sig nektarsugande insekter, som humlor, blomflugor och humlebaggar. Datum: 2021-07-25.
    Här ser man hur silvermartornet (Eryngium giganteum) drar till sig nektarsugande insekter, som humlor, blomflugor och humlebaggar. Datum: 2021-07-25.
    Minns ni hur altanen såg ut i juni? Nu täcker <strong>klockrankorna (<i>Cobaea scandens</i>) och rosenbönorna (<i>Phaseolus coccineus</i>)</strong> spaljén, men än så länge är det bara rosenbönorna, som blommar. Datum: 2020-07-21.
    Minns ni hur altanen såg ut i juni? Nu täcker klockrankorna (Cobaea scandens) och rosenbönorna (Phaseolus coccineus) spaljén, men än så länge är det bara rosenbönorna, som blommar. Datum: 2020-07-21.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.