KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Kinesisk trollhassel. Foto: Kaggen.
Februari. Kinesisk trollhassel (Hamamelis mollis).
Datum: 2014-02-01. Läs mer.

Välkommen!

Välkommen till Trädgården under webbplatsen Kaggens Natursida.

Denna del av webbplatsen blev officiell den 11 april, 2013 och innehåller in­for­ma­tion om vackra, lättodlade och/eller intressanta trädgårdsväxter. Träd­gårds­skötsel är en mycket trevlig, nyttig och avkopplande hobby. Man kan ge denna hobby en extra dimension genom att samla in fröer från favorit­växter till det egna behovet och för att dela med sig av till släkt och vänner. Syftet med Träd­gården är bl.a. att ge information om hur man lättast kan föröka sina växter genom att samla in fröer, lökar, knölar, bulbiller eller sticklingar. Informationen och bilderna kommer från vår trädgård i närheten av Uppsala om ej annat anges. Odlingszonen uppskattas till mellan två och tre, eftersom trädgården ligger nära Mälaren.

De som har intresserat sig för trädgård under några år, har säkert märkt att priserna på fröer har ökat markant under de senaste åren, samtidigt som antalet fröer i fröpåsarna har minskat kraftigt. Dessutom utvecklar fröfirmorna s.k. F1-hybrider, som gör det mindre intres­sant att samla in fröer för eget bruk, eftersom de nya plantorna får andra egenskaper, som oftast är sämre, än ursprungsplantornas.

Kaggens natursida kommer att uppdateras regelbundet och i rutan till vänster kan man se vilka poster, som senast uppdaterades och hur växterna är indelade på denna webbplats. Målet är att det ska finnas bilder på blommor, bladverk, frön, frökapslar och småplantor samt eventuella lökar och knölar m.m. för alla växter, som finns med i avsnittet om Träd­gården.

Bilder och information i avsnittet Trädgården på Kaggens Natursida får användas enligt de villkor, som gäller för Creative Commons Sverige Licens 2.5. Se nedan.

Kaggen & Irja

<strong>Bildspelets startbild för februari,</strong> som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. Vi har haft omväxlande väder och just nu är det väldigt slaskigt. Vintrarna har tyvärr blivit väldigt tråkiga. Datum: 2022-02-14.
Bildspelets startbild för februari, som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. Vi har haft omväxlande väder och just nu är det väldigt slaskigt. Vintrarna har tyvärr blivit väldigt tråkiga. Datum: 2022-02-14.
Insnöad <strong>bergbambu</strong> (<i>Fargesia murielae</i>). Snön har nu tagits bort för att inte tyngden ska skada växten. Datum: 2022-02-14.
Insnöad bergbambu (Fargesia murielae). Snön har nu tagits bort för att inte tyngden ska skada växten. Datum: 2022-02-14.
Innanför vårt staket syns <strong>ligusterhäcken</strong> (<i>Ligustrum vulgare</i>), som inte är vintergrön längre, snarare vintervit. Datum: 2022-02-14.
Innanför vårt staket syns ligusterhäcken (Ligustrum vulgare), som inte är vintergrön längre, snarare vintervit. Datum: 2022-02-14.
Siluetten av ett <strong>lärkträd</strong> (<i>Larix decidua</i>) syns mot den blygrå februarihimlen. Datum: 2022-02-14.
Siluetten av ett lärkträd (Larix decidua) syns mot den blygrå februarihimlen. Datum: 2022-02-14.
Äntligen har de första blommorna börjat slå ut i trädgården trots vinterkyla, nämligen <strong>trollhassel</strong> (<i>Hamamelis mollis</i>), som kommer att bli ännu finare om några veckor. Datum: 2022-02-14.
Äntligen har de första blommorna börjat slå ut i trädgården trots vinterkyla, nämligen trollhassel (Hamamelis mollis), som kommer att bli ännu finare om några veckor. Datum: 2022-02-14.
Trädgården bjuder inte på så många växter under denna tid på året, men väl fåglar och här sitter en <strong>domherre</strong> (<i>Pyrrhula pyrrhula</i>), som precis håller på att spotta ut skalet från ett solrosfrö. Datum: 2022-02-14.
Trädgården bjuder inte på så många växter under denna tid på året, men väl fåglar och här sitter en domherre (Pyrrhula pyrrhula), som precis håller på att spotta ut skalet från ett solrosfrö. Datum: 2022-02-14.
Under februari månad har vi haft en mycket välkommen gäst vid vinterfågelmatningen, nämligen <strong>stjärtmes</strong> (<i>Aegithalos caudatus</i>). Datum: 2022-02-20.
Under februari månad har vi haft en mycket välkommen gäst vid vinterfågelmatningen, nämligen stjärtmes (Aegithalos caudatus). Datum: 2022-02-20.
Under hela vintern har vi haft besök vid vinterfågelmatningen av en lokalt leucistisk <strong>koltrast</strong> (<i>Turdus merula</i>). Datum: 2022-02-09.
Under hela vintern har vi haft besök vid vinterfågelmatningen av en lokalt leucistisk koltrast (Turdus merula). Datum: 2022-02-09.
I orangeriet blommar <strong>kamelian</strong> (<i>Camellia japonica</i>) nu. Datum: 2022-02-14.
I orangeriet blommar kamelian (Camellia japonica) nu. Datum: 2022-02-14.
<strong>Månadens slutbild:</strong> Det finns fortfarande lite snö på altanen, som hjälper till att lysa upp i vintermörkret. Grannens hus skymtar i bakgrunden. Datum: 2022-02-14.
Månadens slutbild: Det finns fortfarande lite snö på altanen, som hjälper till att lysa upp i vintermörkret. Grannens hus skymtar i bakgrunden. Datum: 2022-02-14.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.