KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Elefantmiskantus

KategoriHärdiga perenner
SynonymerElefantgräs
Latinskt namnMiscanthus x giganteus
VäxtfamiljGräs (Poaceae)
Engelskt namnGiant Chinese Silver Grass
UrsprungÄr troligen en hybrid mellan Miscanthus sacchariflorus och M. sinensis
Allmän informationElefantmiskantus är en mycket pampig växt, som kan bli 2-3 meter hög och den gör att trädgården får ett väldigt exotiskt intryck. Växten passar bäst som solitär i gräsmattan och den tycks trivas bra i lerjord, men man bör åtminstone plantera den i en grop, som man fyller upp med lite lättare jord. Elefantmiskantus är också vacker på vintern.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
Blomningstidseptember
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 127:1. Bilden visar hur elefantmiskantus kan se ut i juli (A) och i september (B) samt hur de vackra och rödglänsande blomvipporna kan se ut (C) i oktober om inte frosten har varit för hård. Datum: 2015-07-08, 2014-09-27 och 2013-10-01.

Förökning genom delningElefantmiskantus är en steril hybrid och går därför inte att fröföröka. Den kan däremot förökas genom delning av plantan, som med tiden kan bli ganska omfångsrik. Delningen bör ske på våren när man ser att plantan har börjat växa. Då kan man också klippa bort vissnade delar av växten. De torra stjälkarna kan användas som kortlivade blompinnar, men den del man sticker ner i jorden ruttnar så småningom.

Allmänna kommen­tarerElefantmiskantus sägs inte kunna blomma i vår odlingszon, men det stämmer inte. Vår planta har blommat varje höst sedan den uppnådde en viss storlek och det kan väl ha att göra med de, tyvärr, allt mildare vintrarna.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.