KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Indiskt fotblad

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnPodophyllum hexandrum
VäxtfamiljBerberisväxter (Berberidaceae)
Engelskt namnHimalayan mayapple or Indian may apple
UrsprungHimalayas omgivningar, t.ex. norra Pakistan och västra Kina.
ToxicitetFrån växten kan man utvinna ett gift, podofyllotoxin eller podofyllin, som inhiberar celldelning. Giftet består av flera komponenter och det har använts terapeutiskt för behandling av nekrotiska sår, senilvårtor, kondylom och för att bromsa tumörtillväxt.

Allmän informationIndiskt fotblad, som blommar i maj och trivs i skuggiga till halskuggiga lägen av typ "wood land". Vill ha mullrik, fuktighetshållande men väldränerad jord och är då fullt härdig. Frukten, som utvecklas i augusti - september är spektakulär. De avlånga frukterna är 5-8 cm långa och knallröda.

LjusbehovTrivs i skugga. Skugga
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 13:1. Indiskt fotblad blir 20-40 cm hög och har vita till ljusrosa blommor, som blir ca 3 cm i diameter. De första bladen, som kommer upp, ser ut som små solparasoller och ger ett exotiskt intryck även om de är små. Hela växten är giftig, men de helt mogna frukterna sägs vara ätliga. De har dock en ganska fadd smak och en oaptitlig lukt.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 13:2. Förökas med frön eller genom delning av rhizomet (jordstammen). Fröna samlas in när frukterna är helt mogna och alldeles mjuka. Frukterna öppnas och fröna, som är ca 5 mm långa, tas ut och sköljs med vatten i t.ex. ett durkslag. Fröna torkas i rumstemperatur på ett hushållspapper under ett par veckor och kan därefter förvaras länge (flera år). Fröna ska förvaras torrt och helst svalt för lång hållbarhet. Bör planteras tidigt på våren så att man har möjlighet att stratifiera dem d.v.s. utsätta planteringen för omäxlande låg och hög temperatur. Kan också sås utomhus på hösten.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 13:3. Bilderna visar egentligen inte några småplantor, utan de blad, som kommer upp på våren från etablerade plantor. Dessa plantor är väldigt fina och ser ut som små parasoll. Den högra bilden visar en planta med blomknopp i toppen.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.