KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Pepparmynta

KategoriKryddväxter
SekundärkategoriOgräs
Latinskt namnMentha × piperita
VäxtfamiljKransblommiga växter Lamiaceae
Engelskt namnPeppermint
UrsprungPepparmynta är en hybrid mellan vattenmynta (Mentha aquatica) och grönmynta (Mentha spicata).
Allmän informationPepparmynta är en lättodlad och allsidig krydväxt, som kan användas till både mat (framför allt lamm) och dryck (t.ex. mojito). Man får dock se upp så att inte pepparmyntan, liksom andra myntasorter, blir ett ogräs. dessa växter sprider sig mycket lätt med aggressiva rotskott. Man kan begränsa detta genom att odla myntor i djupa krukor, som man gör hål i botten på och gräver ner. Ev. kan man också lägga lite markduk i botten på krukan.
LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
Blomningstidjuli, augusti, september
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 133:1. Pepparmynta, som kommer från sticklingen i Fig. 133:2. Bild A visar blomställningen, B en närbild på blomman och C visar bladverket. Datum: 2016-09-02.

Bilder på sticklingarSticklingar
Förökning med sticklingarFig. 133:2. Alla sorters mynta är lätt att sticklingföröka. Men behöver bara nypa av en stälk, ta bort lite av de nedre bladen och sätta sticklingen i vatten. Efter några veckor ser den ut som på bilden och kan planteras i jord. Myntasorter, som är hybrider bör man sticklingföröka om man vill att dotterplantorna ska få samma egenskaper som moderplantan. Datum: 2014-07-15.

Förökning genom delningMan kan också lätt föröka myntor genom delning av plantan eftersom de sprider sig genom bl.a. utlöpare (s.k. stoloner). Utlöparna växer under jord och småplantor dyker så småningom upp runt huvudplantan.

Allmänna kommen­tarerMyntor bör planters i en djup kruka med många hål i botten, så att man begränsar spridning genom underjordiska utlöpare. Myntor kan lätt bli ett ogräs om man inte håller efter sina plantor.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.