KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Jätteslide

KategoriHärdiga perenner
SekundärkategoriOgräs
Latinskt namnFallopia sachalinensis
VäxtfamiljSlideväxter (Polygonaceae)
Engelskt namnGiant knotweed or Sakhalin knotweed
UrsprungSachalin och delar av Japan
Allmän informationJätteslide är en mycket pampig växt, som kan bli upp till 3 m hög i vårt klimat. Jätteslide kan ge trädgården ett exotiskt utseende med sina bambuliknande stammar, men vi avråder bestämt från att skaffa jätteslide eller dess släkting parkslide om man inte kan garantera att de inte har möjlighet att sprida sig. Jätteslide har ett mycket invasivt växtsätt och har den etablerat sig, så behöver man en grävskopa för att bli av med den, eftersom rötterna går mycket djupt.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 136:1. Det är inte 100 %igt säkert att den avbildade växter är jätteslide. Det skulle också kunna vara parkslide. A, växten är planterad i en större kruka, som har placerats i en tunna för att inte blåsa omkull. B, närbild på bladverket, som dock antyder att det verkligen är jätteslide.

Allmänna kommen­tarerVarning: jätteslide och parkslide finns med på Naturvårdsverkets preliminära "Svarta lista" över mindre önskvärda växter på grund av sitt invasiva växtsätt. Sådana växter kan utgöra ett hot mot den biologiska mångfalden om man inte håller dem i schack.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.