KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Kumquat

KategoriTräd och Buskar
SynonymerRund kumquat
Latinskt namnFortunella japonica
VäxtfamiljVinruteväxter (Rutaceae)
Engelskt namnKumquat
UrsprungSödra Asien och efter Asiens Stilla havskust.
Allmän informationKumquat er ett litet långsamväxande träd, som blir 2,5-4,5 m högt i sitt naturliga utbredningsområde. Växten hör till samma familj som citrus-växter och de små frukterna är ätliga och välsmakande. Kumquat bör odlas i kruka, som tas in under vinterhalvåret och förvaras svalt men ljust eftersom det inte tappar bladen. Växten har vita blommor, som liknar blommorna hos andra citrus-växter, och ett fullvuxet träd i optimalt klimat kan producera 1000-tals frukter varje år. Just den sort, som avbildas nedan, (rund kumquat) anses vara den härdigaste sorten och den ska tåla minus 10-15° C under en kort period. Alltså skulle den kanske kunna överleva utomhus i södra Sverige. Citrusväxter ska växa i sur jord (lågt pH) annars får de svårt att ta upp järn och mangan, vilket kan leda till bristsymptom i form av gula blad.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 143:1. Bilden visar en av de plantor som såddes för drygt ett år sedan (se Fig. 143:3 nedan). Datum: 2016-04-14.

Här hoppas jag kunna visa bilder på lite större kumquat-träd så småningom.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 143:2. Bilden visar frukter av kumquat, varav en är delad för att man ska kunna se fröna (kärnorna). Längst till vänster ligger några utplockade frön. Dessa frukter inhandlade i Kina (2015-03-13) och till skillnad från de frukter man kan köpa i Sverige, så innehöll de i allmänhet fyra frön. De frukter man kan köpa i Sveriga verkar komma från sterila varianter, som inte bildar frön, av kumquat. Längden av hela skalstrecket motsvarar 5 cm. Datum: 2015-03-20

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 143:3. Bilden visar småplantor av kumquat. Efter hemkomsten från Kina planterades fröna i sandblandad jord direkt efter det att dom plockades ut ur frukterna (2015-03-20). De flesta fröna grodde och efter drygt en månad såg sådden ut som på bilden. Datum: 2015-04-27.

Allmänna kommentarerFrukterna av kumquat äts med skal, men kärnorna kan man lämpligen ta bort. Frukterna kan ätas råa eller tillagade som t.ex. marmelad. Kumquat, som köps i Sverige, innehåller mycket sällan kärnor. men har man tur (eller otur) kan man någon gång hitta en enstaka kärna.
LänkEXOTISKA FRUKTER - Kända och mindre kända frukter från hela världen.
Referenser1. Eva Rönnblom, 2016. Lyckas med citrus och 17 olika citrus för kruka. Natur & Trädgård, 1:5-31.

2. Eva Rönnblom, 2021. Citrus ger medelhavskänsla året om. Natur & Trädgård, 1:4-35.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.