KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Pion, sibirisk

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnPaeonia anomala
VäxtfamiljPionväxter (Paeoniaceae)
UrsprungCentrala Asien, Kina och västra Sibirien.
Allmän informationSibirisk pion är snabbväxande, lättodlad och mycket vacker på försommaren när den kan vara översållad med blommor, som dock tyvärr vissnar relativt fort. Trivs bra i lerjord uppblandad med kompostjord eller planteringsjord. Blommorna kan vara enkla eller dubbla och rosa eller röda.
LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
Blomningstidmaj, juni
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 184:1. Figuren visar de nya skotten av sibirisk pion, som kommer på våren (A) och en planta, som står i full blom (B). Det avbildade exemplaret av sibiriska pion står i österläge, vilket gör att den blommar under en lite längre period än den skulle ha gjort i ett rent söderläge. Datum: 2015-04-27 (A) och 2017-05-29 (B).

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 184:2. Bilden visar en fullt utslagen blomma av sibirisk pion. Blomman på bilden är en rosa färgvariant med enkla blommor. Datum: 2017-05-29.

Förökning med frönSibirisk pion kan lätt fröförökas, men fröna måste stratifieras. Därför är det ofta lättare att leta efter småplantor runt en sibirisk pion, som har blommat och producerat frökapslar under ett par år.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 184:3. Figuren visar en självsådd planta (A) och en frösådd planta, där sådden har stratifieras. Datum: 2015-04-27.

Förökning genom delningÖrtartade pioner förökas egentligen bäst genom delning av plantan på hösten. tänk på att varje del ska ha anlag till skott och att den övre delen av knölen inte får planteras lägre än 5 cm under jordytan. När man har planterat om en pion, kan det ta något år innan den blommar igen.

Referenser

1. Eric Wahlsteen & Kenneth Lorentzon, 2013. Alla tiders pion. Natur & Trädgård, 1:36-45.
2. Eric Wahlsteen & Kenneth Lorentzon, 2013. Älskade pion. Natur & Trädgård, 2:4-31.
3. Helena Söderman, 2019. Pionen är mitt hjärtas blomma. Natur & Trädgård, 1:4-25.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.