KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Citrontörne

KategoriTräd och Buskar
Latinskt namnCitrus trifoliata
VäxtfamiljVinruteväxter (Rutaceae)
Engelskt namn Trifoliate orange or Chinese bitter orange or hardy orange or Japanese bitter-orange.
UrsprungNorra Kina och Korea.
Allmän informationCitrontörna är den enda citrusväxt, som kan odlas på friland i vårt klimat och i södra Sverige lär den t.o.m. kunna blomma och ge frukt. Citrontörne har trefingrade blad och är lövfällande. Busken blir meterhög i vårt klimat, men kan i sitt naturliga utbredningsområde bli 4-8 m hög. Citrontörne har långa vassa tornar och vingade bladskaft. De vita blommorna doftar, men inte så starkt som blommor från andra citrusväxter. Frukterna anses vara oätliga, men kan användas i marmelad. Frukterna och de torkade skalen har en mycket aromatisk och angenäm doft. Citrontörne används ofta som grundstam vid ympning av andra citrusväxter, tack vare sin härdighet. Man kan naturligtvis även odla citrontörne i kruka, som då måste förvaras frosfritt under vintern och gärna ställas ut på sommaren. Växten behöver inget ljus under vintern eftersom den är bladfällande.Citrusväxter ska växa i sur jord (lågt pH) annars får de svårt att ta upp järn och mangan, vilket kan leda till bristsymptom i form av gula blad.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 1. I oktober 2017 plockade jag ett par fallfrukter av citrontörne i Kallstadt i Tyskland. På bild A kan man se den typiska spetsen på frukten i den ända, som blomman satt. Bild B visar fruktskaftändan. Bild C visar en delad frukt och frön (kärnor). När man skär i frukten får man en kådaliknande beläggning på kniven, som är svår att tvätta bort. Den 20 oktober skar jag upp frukterna, tog ut kärnorna, lät dem torka ett par dagar och planterade dem den 22 oktober. Det långa och det korta skalstrecket motsvarar 5 repektive 1 cm. Datum: 2017-10-20.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig.2. Efter 1,5 månader hade 4 av 5 frön grott i den avbildade krukan. På bild B kan man tydligt se de tredelade bladen och på det bortre bladet kan man se vingarna på bladskaftet. Datum: 2017-12-09.

Referenser1. Eva Rönnblom, 2016. Lyckas med citrus och 17 olika citrus för kruka. Natur & Trädgård, 1:5-31.

2. Eva Rönnblom, 2021. Citrus ger medelhavskänsla året om. Natur & Trädgård, 1:4-35.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.