KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Kobrakalla, rödbrun

KategoriHärdiga perenner
SynonymerIndiankobrakalla
Latinskt namnArisaema triphyllum s.l.
VäxtfamiljKallaväxter (Araceae)
Engelskt namnJack-in-the-pulpit
UrsprungÖstra Nordamerika
ToxicitetBär och rotknölar från de flesta kallaväxter innehåller kristallina gifter, s.k. rafider, som utgörs av nålformade kalciumoxalatkristaller. Dessa rafider kan tränga genom huden och förorsaka värk och svullnader. Det finns alltså anledning att vara försiktig och använda engångshandskar om man vill ta vara på fröna.
Allmän informationJag har ännu ingen större erfarenhet av rödbrun kobrakalla, men vill gärna försöka odla den utomhus, eftersom den ska vara härdig i vårt klimat.
LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 201:1. Bilden visar en blomkolv med röda bär (A) och bär samt vita frön som har plockas ut ur bären (B). Innan man torkar fröna, bör fruktköttet sköljas bort med ljummet vatten. Fröna kan sedan torkas i rumstemperatur under ett par veckor. Hela längden av skalstrecken i A och B motsvarar 8 cm resp 10 mm. Datum: 2019-10-22.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 201:2. Jag har lyckats dra upp småplantor av rödbrun kobrakalla från frön, som jag kom över i höstas (2019). I början av november planterade jag några frön och sådden förvarades vid +8° C och i början av februari (2020) upptäckte jag att fröna hade grott. Då tog jag in småplantorna till rumstemperatur och under LED-belysning, vilket fick de att växa förvånansvärt snabbt och vi får se om jag lyckas bättre än under föregående år (se Fig. 201:3). Datum för bilden: 2020-02-26.
KnölbilderKnöl
Förökning med knölarFig. 201:3. Så här såg knölarna ut efter två odlingssäsonger. De intorkade bladen sitter fortfarande kvar på tre av de fyra knölarna, som nu har lagts in i kylskåpet för vinterförvaring. Längden av skalstrecket motsvarar 10 mm. Datrum: 2019-11-30.

Referenser1. Michael Gullvert, 2014. Bland drakar och ödlor i våra svenska trädgårdar. Natur & Trädgård, 4:4-17.
2. Michael Gullvert, 2014. Michaels 12 favoriter. Natur & Trädgård, 4:18-25.
3. Michael Gullvert, 2013. Aroider. Göteborgstryckeriet. ISBN: 978-91-980517-1-1.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.