KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Fläckkalla

KategoriExotiska perenner
SynonymerFläckig drakkalla, askalla, död hästkalla och svinröv (kärt barn har många namn)
Latinskt namnHelicodiceros muscivorus
VäxtfamiljKallaväxter (Araceae)
Engelskt namnDead horse arum lily
UrsprungDe Baleariska öarna, Korsika och Sardinien.
ToxicitetBär och rotknölar från de flesta kallaväxter innehåller kristallina gifter, s.k. rafider, som utgörs av nålformade kalciumoxalatkristaller. Dessa rafider kan tränga genom huden och förorsaka värk och svullnader. Det finns alltså anledning att vara försiktig och använda engångshandskar om man vill ta vara på fröna.
Allmän informationJag har ännu ingen större erfarenhet av fläckkalla, men vill gärna försöka odla denna groteska (enligt Michael Gullvert), men otroligt intressanta växt. Fläckkallans blomma, som egentligen inte är bara en blomma utan massor av små blommor, vilka sitter på en kolv (eller spadix) sägs lukta som ruttet kött. Blommorna pollineras därför av spyflugor, som lockas av lukten. Dessutom är fläckkallan en s.k. termogen växt, d.v.s. den kan höja temperaturen i blomman för att förstärka lukten och därmed lura till sig flugor.
Ljusbehov 
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 202:1 Bilden t.v. visar samma småplantor, som syns t.v. i Fig. 202:2. Tyvärr lyckades jag inte med att ta upp rotsystemet och förvara det torrt men svalt. Därför sådde jag så småningom nya frön och vinterförvarade i fortsättningern hela krukan utan att försöka ta upp rotsystemet och eventuella knölar. Det jag betydligt bättre och plantorna blev lite större för varje år. När plantorna hade vissnat ner i oktober 2023, förvarades krukan sedan vid +8 °C och i december 2023 började nya plantor växa upp och därför togs krukan in och ställdes i ett soligt fönster. Idag (februari 2024) ser plantorna (2 st) ut som på bilden t.h. och det ska bli väldigt spännande att se om den största plantan kommer att blomma i år. Datum: 2019-01-15 (t.v.) och 2024-02-07 (t.h.).

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 202:2 Fröna bör plockas ut ur de gula bären, som sitter på blomkolven. Fruktköttet sköljs sedan av med ljummet vatten och fröna torkas i rumstemperatur under ett par veckor. Hela längden av skalstrecken motsvarar 10 mm. Datum: 2018-07-18.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 202:3 Jag har lyckats dra upp småplantor av fläckkalla från frön, som jag kom över i höstas. Den 11 juli planterade jag några frön och sådden har sedan förvarats vid +8° C och i slutet av december upptäckt jag att några frön hade grott. Datum: 2019-01-15.

Bilder på skadedjurSkadedjur
Bild­kom­men­tarerFig. 202:3 Bladlöss angriper lätt småplantor av kallor och därför har jag flyttat dem från +8° C till rumstemperatur, för att kunna hålla lite bättre koll på dem. På bilden ser man 3 bladlöss i olika storlekar. Datum: 2019-01-15.

Referenser1. Michael Gullvert, 2014. Bland drakar och ödlor i våra svenska trädgårdar. Natur & Trädgård, 4:4-17.
2. Michael Gullvert, 2014. Michaels 12 favoriter. Natur & Trädgård, 4:18-25.
3. Michael Gullvert, 2013. Aroider. Göteborgstryckeriet. ISBN: 978-91-980517-1-1.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.