KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Citronträd

KategoriTräd och Buskar
Latinskt namnCitrus x limon
VäxtfamiljVinruteväxter (Rutaceae)
Engelskt namnLemon tree
UrsprungTroligen Indien, Kina och Myanmar
Allmän informationCitronträdet är inte en naturligt förekommande art, utan en hybrid mellan olika arter inom släktet Citrus. I medelhavsländerna där citronträdet växer på friland, kan det bli 3-6 m högt. Bladen är elliptiska och trädet får vassa taggar. De vita blommorna doftar ljuvligt. Citronträdet tål någon minusgrad under en kortare period, men vill man behålla trädet måste det odlas i kruka och tas in i ett frostfritt (ca +8° C) och ljust utrymme under vinterhalvåret. Att dra upp ett citronträd från en kärna är lätt, men att få det att blomma är svårare och att få ätbara citroner är i princip omöjligt eftersom det nya trädet kan vara sterilt och det har inte längre ursprungsträdets egenskaper. Nu har jag dock lyckats få sticklingar från ett inhandlat citronträd med välsmakande citoner att rota sig (se nedan) och därför har jag tagit med citronträdet på denna trädgårdssida. Citrusväxter ska växa i sur jord (lågt pH) annars får de svårt att ta upp järn och mangan, vilket kan leda till bristsymptom i form av gula blad.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
BlomningstidHela året
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 207:1. Bild A visar citronträdet, som jag fick i april 2018. Bild B visar en citron med blad och en blomknopp på det träd, som jag har tagit sticklingar från (se nedan). Datum: 2018-04-21 (A) och 2019-04-26 (B).

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 207:2. Bilden visar en citronblomma på ett träd, som jag har dragit upp från en kärna. Det bildades aldrig några fruktämnen från dessa blommor. Synd att inte bilden kan förmedla den fina doften av citronblomman. Datum: 2013-06-23.

Förökning med frönMan kan lätt odla upp citronträd från kärnor, men det sägs att det dröjer 15-20 år innan det eventuellt bär frukt. Om man lyckas få ett sådant träd att ge citroner, är det dock mycket troligt att de inte alls får samma goda smak, som ursprungscitronen. Det beror på att citronträdet är en hybrid och då får inte avkomman samma egenskaper som dess ursprung. Det är därför mycket bättre att föröka citronträd med sticklingar, som kommer från ett träd med välsmakande citroner. Då har ju "avkomman" samma egenskaper som ursprungsträdet.

Bilder på sticklingarSticklingar
Förökning med sticklingarFig. 207:3. Jag fick mitt citronträd under våren 2018 och det hade redan då några citroner. Under sommaren 2019 gick en gren av på trädet under ett blåsväder och då slog det mig att jag skulle försöka göra sticklingar av grenen. Jag började med att klippa ner grenen i 3 st ca 15 cm långa bitar och gjorde sneda snitt i den del av sticklingen, som sedan skulle planteras. Jag klippte ner alla blad utom det översta till ca 1/3 av ursprungsstorleken. Sedan placerade jag sticklingarna i vatten med rotningshormon. Sådant vatten kan man preparera genom att ta bitar (ca 10 cm långa) av årsskott från sälg, banka på bitarna med en hammare och sedan placera bitarna i vatten under ett dygn. Efter att ha behandlat sticklingarna med rotningshormonvatten under 24 timmar, placerade jag dem i en plastkruka med sand och ställde krukan på ett fat med vatten. Sedan satt jag en plastpåse, som inte slöt helt tätt mot krukan, över planteringen och lät den stå i halvskugga och inte alltför varmt under resten sommaren. Till hösten fick krukan flytta in i vårt svala (ca +8° C), men ljusa utrymme och jag såg till att det hela tiden fanns lite vatten på fatet. Nu (april 2020) tömde jag försiktigt krukorna på sand och till min stora förvåning hade alla tre av sticklingarna rotat sig efter ca 10 månader i sand och vatten. En av sticklingarna ses på bilden ovan. Nu har sticklingarna planteras i en blandning av sandjord och surjord (rhododendronjord eller blåbärsjord). Datum: 2020-04-24.

Bilder från andra platserOdling
Bild­kom­men­tarerFig. 207:4. Om man vill överraska sina vänner, kan man bjuda på limoncello gjord på ekologiskt odlade och garanterat inte giftbesprutade citroner, vilket kan vara väldigt trevligt att berätta, eftersom både skal och saft brukar användas enligt vissa recept. Datum: 2019-12-22.

Tack Margit och Jan för det fina citronträdet!

Referenser1. Eva Rönnblom, 2016. Lyckas med citrus och 17 olika citrus för kruka. Natur & Trädgård, 1:5-31.

2. Eva Rönnblom, 2021. Citrus ger medelhavskänsla året om. Natur & Trädgård, 1:4-35.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.