KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Klätt

KategoriEttåriga prydnadsväxter
SynonymerÅkerklätt, kornnejlika, åkerros
Latinskt namnAgrostemma githago
VäxtfamiljNejlikväxter (Caryophyllaceae)
Engelskt namnCorncockle
UrsprungFinns i hela Euroasien och norra Afrika.
ToxicitetFröna innehåller saponiner, som kan orsaka diarré och kräkningar.
Allmän informationKlättplantan blir ca 1 m hög och blommorna, som blir ca 3 cm i diameter, har rödvioletta kronblad med vit bas och mörka streck. Blommorna har långa smala foderflikar. Bladen är lansettlika och grågröna till färgen. Klätt är lättodlad och ingår ofta i s.k. ängsfröblandningar. Om man vill ha kvar klätt på sin äng, måste nya frön sås ut varje vår eftersom fröna inte har någon groningsvila (frövila).
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
Blomningstidjuni, juli, augusti
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 210:1. Bilden visar en klättplanta från frön, som ingick i en ängsfröblandning. Lägg märke till foderflikarna, som sticker fram under blomman och även syns på knoppen till vänster i bilden. Datum: 2017-09-26.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 210:2. Bild A visar frökapslar med och utan foderflikar samt frön, som har plockats ut. Bild B visar uppförstorade frön, som är svarta och kan ha lite olika form.Längden på skalstrecken i A och B motsvarar 5 cm resp 5 mm. Datum: 2020-10-06.

Allmänna kommen­tarerKlätt är ett s.k. åkerogräs, som man inte vill ha i sina grödor eftersom fröna kan orsaka magproblem. Idag finns det effektiva metoder för att få bort ev. frön från utsädet.

Klätt är en rödlista art (starkt hotad).

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.