KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Klockranka

KategoriEttåriga prydnadsväxter
Latinskt namnCobaea scandens
VäxtfamiljBlågullsväxter (Polemoniaceae)
Engelskt namnCathedral bells, cup-and-saucer vine, Mexican ivy, or monastery bells
UrsprungMexiko samt en del andra områden i Central- och Sydamerika.
Allmän informationKlockrankan är en mycket trevlig klätterväxt och några få plantor kan på kort tid täcka en ganska stor yta. De stora blommorna (5 cm långa klockor) är först gräddvita men mörknar så småningom och antar då en blålila färg. Klockrankan klättrar med hjälp av klängen, som är mycket effektiva. Bladverket är vackert rödgrönt, med mörkröda nerver.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
Blomningstidjuli, augusti
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 212:1. Blommor i olika utvecklingsstadier på klockranka. Först ser man en knopp, där blomman tycks bli vit (A). Den nyutslagan blomman ser också gräddvit ut (B). Efter någon dag mörknar den (C) för att så småningom övergå i en blålila nyans (D). Datum: augusti 2021.

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 212:2. Närbild på en fullt utvecklad blomma, som är mycket dekorativ. Datum: augusti 2021.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 212:3. Bilden visar en Frökapsel av klockranka, som sitter kvar på plantan (A). Bild B visar en torkad och en öppnad frökapsel samt några frön. Bild C visar en öppnad frkapsel, som har tre kamrar där fröna sitter uppradade. En frökapsel kan innehålla 30-40 frön. Bild D visar enskilda frön och ett skalsträck, som är 2 cm långt. I vår får vi se om fröna gror. Datum: september (A), november (B och C) samt december (D), 2021.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 212:4. Bild A visar hjärtbladen hos en frösådd klockranka. I bild B har småplantorna omplanerats och efter ytterligare ca 2 veckor har de nya bladen börjat komma. Fröna har inhandlats eftersom våra egna frön inte grodde, vilket antagligen beror på att de inte hade mognat ut innan frosten kom. Datum: 2022-03-29 resp. 2022-04-9.

Bilder från andra platserOdling
Bild­kom­men­tarerFig. 212:5. Bilderna, som kommer från vår altan, visar hur mycket tre frösådda exemplar av klockranka kan växa på 8 veckor. I framkanten på blomlådan växer petunior (A) och i nästa bild (B) står där några krukor med heliotrop. Datum: juni (A) och augusti (B) 2021.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.