KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Japansk lykta

KategoriHärdiga perenner
SekundärkategoriOgräs
SynonymerJudekörs
Latinskt namnPhysalis alkekengi
VäxtfamiljPotatisväxter (Solanaceae)
Engelskt namnBladder cherry, Chinese lantern, Japanese lantern, or Winter cherry
UrsprungSödra Asien
ToxicitetBlad och omogna frukter innehåller solanin (samma gift som gröna potatisar). De mogna frukterna (bären) är inte giftiga, men smakar ingenting.
Allmän informationJapansk lykta blir 40-50 cm hög och har små vita oansenliga blommor. Det är de lysande orangeröda fröställningarna man vill ha i sin trädgård. Fröställningarna kan torkas som eterneller och behåller den fina färgen ganska bra. Fröställningarna brukar komma i september och kan sitta kvar under ytterligare ett par månader. Japansk lykta trivs på lerjordar och i soliga till halvskuggiga lägen.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 29:1 Japansk lykta sprider sig aggresivt och man bör odla den där man lätt kan rensa bort överskottet av plantor, som kan flyttas till andra platser.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 29:2 Japansk lykta kan fröförökas. Överst på bilden ser man fröhöljen och det högra är öppnat, så att man kan se bäret. Den nedre delen av bilden visar frön (t.v) och intorkade bär (t.h.). Längden av skalstrecket till vänster motsvarar 5 mm och skalstrecket till höger motsvarar 1 cm.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 29:3 Småplantorna på bilden fotograferades 4 veckor efter sådd och de började gro efter ca. 10 dagar. De största plantorna är färdiga att skolas ut i större krukor.

Förökning genom delningJapansk lykta förökas enklast genom att helt enkelt gräva upp nya plantor i utkanten av planteringen. Växten har ett aggressivt växtsätt och rabatten bör därför ha en naturlig (eller konstgjord) avgränsning.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.