KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Fikonträd

KategoriTräd och Buskar
Latinskt namnFicus carica
VäxtfamiljMullbärsväxter (Moraceae)
Engelskt namnCommon fig
UrsprungMellanöstern och västra Afrika.
Allmän informationI Uppsalatrakten måste fikonträd odlas i en stor kruka för att kunna förvaras frostfritt under vintern. På sommaren skall fikonträdet stå så soligt som möjligt och gärna vindskyddat för bladen blåser lätt sönder. När trädet har blivit ca 5 år så börjar det producera fikon, som i början inte är så goda, men de blir bättre med åren. Man brukar säga att fikon ska skördas dagen innan de börjar ruttna, d.v.s. det är väldigt viktigt att de är mjuka och mörka, för att de ska vara goda.

Trädet kan stå utomhus till första frosten kommer eller tills det har tappat bladen. Sedan skall det förvaras vid +5-10° C och gärna mörkt. När vårsolen kommer fram och det blir varmare, så kommer också de nya bladen fram.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 44:1. Krukodlat fikonträd, som får stå utomhus under sommarhalvåret. Trädet på vänstra bilden är ca. 12 år gammalt (2011) och ger nu 25-30 riktigt goda fikon varje år. Den högra bilden visar ett moget fikon.

Förökning med frönFröförökning är inte möjligt med de sorter, som kan odlas i Sverige, eftersom det krävs en fikongallstekel för pollinering. Därför odlar man bara sterila varianter av fikonträd, som utvecklar frukter utan pollinering.

Bilder på sticklingarSticklingar
Förökning med sticklingarFig. 44:2. Sticklingsförökning av fikonträd går utmärkt och man gör nästan på samma sätt som med sticklingar från vinrankor. Sticklingarna kan tas när trädet har tappat bladen på hösten, men de kan även tas i februari (se bild A). Det är praktiskt att ta sticklingar där ögonen sitter relatvt tätt. Sticklingarna sätts i fuktig sand och gärna med två ögon under och två ögon över sandytan. Sticklingar ställs svalt (+5 till +10 °C) och mörkt tills det börjar bli ljusare utomhus. Då kan man plocka fram krukorna med sticklingarna igen och höja temperaturen. Sticklingen på bild B är ett år gammal. Sticklingen på bild C är tre år gammal och har redan fått fikon, som var mycket välsmakande. Datum: 2014-02-24, 2013-03-14 resp. 2014-06-13.

Bilder från andra platserOdling
Bild­kom­men­tarerFig. 44:3. Tänk att få kunna bjuda sina gäster på hemodlade fikon i Uppsala-trakten med lämplig dryck därtill. Det brukar kunna bli succé.

Referenser1. Åke Truedsson, 2022. Stapelvara från antiken — idag färsk delikatess. Natur & Trädgård, 4:16-27.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.