KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Valnöt, äkta

KategoriTräd och Buskar
Latinskt namnJuglans regia
VäxtfamiljValnötsväxter (Juglandaceae)
Engelskt namnPersian walnut, English walnut eller Common walnut
UrsprungFrån Balkan till sydvästra Kina.
Allmän informationMan kan faktiskt få äkta valnötsträd att överleva utomhus i Uppsala-trakten. För att trivas ska de stå så soligt som möjligt och vindskyddat. Viktigt att läget är vindskyddat även på vintern. Om de blir en sträng vinter kan de ändå frysa ner en del, men det går ofta bra att stamma upp ett sidoskott igen.

Valnötsträd är sambyggare, alltså monoika, vilket betyder att han- och honblommor är skilda, men sitter på samma träd. Valnötsträd är vindpolinerande och för att undvika korsbefruktning, blommar vanligtvis hon- och hanblommor vid olika tidpunkter. På vissa träd kan dock blomningstiderna överlappa. Det finns också träd som är apomiktiska, vilket innebär att pollinering inte behövs för fruktsättning. Se mer om detta i referensen nedan.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 45:1. Valnötsträdet på bilden (A) blev ca 12 år gammalt och var 5 m högt innan det frös ner till ca 1 m på grund av två stränga vintrar. Nu har jag lett upp en ny gren, som håller på att bli stam. På grund av det mycket välutvecklade rotsystemet växer den nya stammen väldigt kraftigt och grenarna måste klippas in under sommaren för att trädet inte ska blåsa sönder. Detta träd har inte blommat än. Det nya trädet syns i bild B med den nya stammen t.h. (smal) och den gamla stammen t.v. (grövre). i bakgrunden står en blodhassel. Datum: 2009-08-20 resp. 2014-07-11.

Valnötsträd har ett mycket vackert bladverk (C), som inte är helt olikt askens. De färska bladen har en underbart angenäm aromatisk doft, som påminner om eukalyptus, och känns tydligast vid beröring. Datum: 2013-09-17.

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 45:2. En blomställning med hanblommor (A) på vårt valnötsträd och två honblommor (B) där man kan se den gulaktiga pistillen, som sticker fram ur fruktämnet på blommorna. Datum: juni, 2022.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 45:3. Valnötsträd förökas genom frö- (nöt-) sådd. Jag brukar sätta valnötter i en kruka på hösten, som förvaras lätt fuktad vid +5 till +10°C under vintern. På vårkanten tar man fram krukan och höjer temperaturen till ca +20°C. Sedan brukar nöten gro efter några veckor. Träden kan med fördel odlas i kruka under ett par år, innan man planterar ut dem. Jag har inte lyckats med nötter man kan köpa i affären utan jag har använt nötter, som har plockats i Tyskland. Jag har inte heller lyckats med nötter, som kommer från Gotland. Bilden visar A. Den första valnöten vi har fått på vårt träd, som nu är ca. 15 år gammalt (rotsystemet är äldre, se ovan) och B. År 2020 fick vi många nötter på vårt största valnötsträd och när nötterna ramlar ner på marken, spricker fruktskalet (runt själva nöten) upp och nöten ramlar ut. Hela längden på skalstrecken motsvara 5 cm. Datum: 2018-07-09 (A) och 2020-10-06 (B).

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 45:4. Två nya valnötsträd på väg upp i bild A och efter ytterligare ca 50 dagar har ännu ett träd kommit upp (bild B). Plantorna bör stå kvar i krukorna för att kunna tas in under vintern i ytterligare 1-2 år. När bladen börjar komma får plantorna absolut inte utsättas för frost. Datum: 2014-05-04 (A) och 2014-06-23 (B).

Allmänna kommen­tarerBilderna ovan är en skrämmande påminnelse om den globala klimatförändringen. För ca 15 år sedan klarade valnötsträdet med nöd och näppe att övervintra på våra bredgrader (Uppsala-trakten) och ett par stränga vintrar gjorde att trädet frös ner nästen helt. Sedan klarade sig det nya skottet allt bättre och har åter blivit ett ganska stort träd. Under den rekordvarma och torra sommaren 2018 fick trädet sin första valnöt, som jag tyvärr inte hittade, när den hade ramlat ner. Kanske togs den av en fågel eller ekorre. Jag fick alltså inte tillfälle att testa om den hade mognat ut tillräckligt för att gro. Sommaren 2019 blev det bara någon enda ny valnöt, men under år 2020 har det kommit många nya nötter (åtminstone 25 st). Vi får se om jag lyckas få någon av dem att gro.

Referenser1. Philipp Weiss, 2022. Odla äkta valnöt i kallt klimat. Natur & Trädgård, 2:4-19.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.